Man kartlade militären – var även i Luleå

En man från Göteborg står åtalad för att ha fotograferat och kartlagt ett 30-tal skyddsobjekt i Sverige, bland annat i Norrbotten.

Foto: Jonathan Bergström / Norrbotten

Luleå2019-08-08 20:19

Det var i tisdags som åtalet väcktes mot den 41-årige mannen. Mannen misstänks ha fotograferat, kartlagt, och inhämtat information om svenska skyddsobjekt från öppna källor. Mannen misstänks dessutom ha spridit informationen vidare till andra personer.

Sommaren 2016 var Göteborgaren i Luleå. I förhör med SÄPO hävdar han att det var för att besöka en flyguppvisning på F21. Förhörsledaren visar honom beslagtagna bilder som är tagna vid samma tidpunkt på olika militära skyddsobjekt i Luleå med en likadan kamera som mannen själv äger. Han vill inte kommentera om det är han som har tagit dem.

– Det är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt, säger kammaråklagaren Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

– Vi har inte hittat några kopplingar till främmande makt, säger han.

I så fall hade brottsrubriceringen varit spioneri.

I förhören framgår det att många av de beslagtagna bilderna föreställer försvarets radioanläggningar. Den åtalade mannen är radiointresserad och han är långvarig medlem i FRO (Frivilliga radioorganisationen). I förhör med säkerhetspolisen beskriver han sig som en "MÖP" (Militärt överintresserad person). Han beskriver samlandet av materialet som ett uttryck för ett hobbyintresse som har spårat ur men han förnekar att han begått något brott. Han säger sig dock känna igen många av bilderna på skyddsobjekt som finns med i bevismaterialet och säger att det är "sjukt" att bilderna finns tillgängliga på internet och att de inte skyddas bättre.

Mannen hävdar att intresset trappades ner efter en utredning december 2017 då han misstänktes för olaga intrång på ett skyddsobjekt. Den utredningen lades ner. Han uttrycker oro att det ska komma ut att han sitter på den informationen som han sitter på.

"Jag är rädd för att man ska bli liksom pressad på information", säger han under ett av förhören.

Han vill inte kommentera närmare vem det skulle vara.

Lars Wilderäng är författare och föreläsare som specialiserar sig på försvarsfrågor. På sin blogg skriver han att fallet belyser stora brister i den svenska skyddslagstiftningen. Han tror att fallet tas upp för att upplysa personer som är intresserade av skyddsobjekt och militära anläggningar att låta bli att fota och ladda ner information om dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om