För två år sedan gjorde Stina Almkvist en närstudie av kreativa näringar. 900 bolag i Piteå och Luleå kartlades och djupintervjuer gjordes med 35 av dem.
– Det var många som efterfrågade en naturlig, fysisk mötesplats, säger hon.
Bergströmska huset, ett stort och ståtligt trähus från 1850, är ett av Luleås äldsta. Det håller på att renoveras för inflyttning till sommaren. Här ska kreativa företag, såsom reklambyråer, spelföretag med flera sitta.
Utvecklingen av spelindustrin i Luleå kommer ske i skärningspunkten mellan den traditionella basindustrin, serverhallsindustrin och de kreativa näringarna.
– Det här stället kan bli en nod där mötena kan ske mellan till exempel LKAB, programmerareoch en digital byrå.
Luleås nisch blir "gameification".
– Man tar spelmoment, lusten och att det ska vara kul, och placerar det i andra näringar. LKAB är intresserade av de här frågorna, hur de kan göra sin bransch mer attraktiv. Här går saker mellan branscherna plötsligt ihop.
– Vi har ett starkt kulturliv och många duktiga kreatörer, det måste synas mer. Det behövs strategier uppifrån men det är noga att bygga underifrån med bolagen. Man kan inte konstruera fram innovation och kreativitet men man kan se till att det finns ställen där den kan fångas upp ocoh stimuleras. Sedan får man lita på att företagen själva är med och driver utvecklingen. Ju mer uppkopplade vi blir på nätet desto viktigare verkar den fysiska mötesplatsen också bli.
Umeå, som är något en föregångare i kreativa näringar, har kryllat av just gamla kåkar som möjliggjort spelningar, teatrar och poesiaftnar.
– Det är något i väggarna inne i gamla hus, säger Stina Almkvist.