Nätverket, som finns över hela landet, kräver amnesti för ensamkommande unga.
– Som lagändringen har lanserats har det låtit som att "nu får ungdomarna stanna och gå färdigt gymnasiet", säger Mats Eliasson.
Vänner och arbetskamrater som han har talat med har tolkat buskapet som att många av de unga asylsökande nu får stanna och gå i skolan.
– De tycker då att vi inom nätverket borde vara nöjda och inte så högljutt fortsätta att ropa efter amnesti.
Men han befarar att lagen i själva verket omfattar ytterst få. Han hänvisar till Flyktinggruppernas riksråd, FARR, som har uppskattat att kanske ett tusental av de 20-25 000 ungdomar som saknar beslut kan komma att omfattas.
Mats Eliasson är själv god man för en ensamkommande pojke och har en annan ung ensamkommande som har hunnit fylla 18 år som inneboende.
– Den här lagen kan ha avgörande betydelse för båda två. Jag har försökt att läsa på, jag var även med och skrev remissvar.
Han upplever lagen som djupt förvirrande.
– Det var ju en liten tröst när kritiken kom från lagrådet och Svenska advokatsamfundet. De hade aldrig sett maken till snårig lagstiftning. Sedan blev jag väldigt besviken över att det slutliga lagförslaget var lika snårigt som det som först lades fram i höstas.
– Man går helt vilse i irrgångarna, lagändringen är skriven som ett långt organisationsschema som man måste försöka följa. Mats Eliasson uppfattar det som om varken Migrationsverket eller Skolverket vet hur lagen ska tolkas och han befarar att det kan innebära en rättslig osäkerhet.
Ser du något positivt med lagändringen?
– Absolut. Om den kan tolkas på ett liberalt sätt finns det goda chanser att lösa temporära eller permanenta uppehållstillstånd för en ganska stor grupp unga.
Han har mycket kontakt med ensamkommande ungdomar i Luleå och konstaterar att de flesta han möter upplever lagen så abstrakt att de inte har så mycket att säga om den.
– För många väcks hoppet om att "nu får jag stanna" men sedan tänker de "lagen kommer ändå inte att gälla för mig". Många är ju i en uppgivenhetsfas.
Socialdemokratiske riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli från Luleå är ordförande i Socialförsäkringsutskottet, som ställde sig bakom förslaget om uppehållstillstånd för studier tidigare i vår. Han medger att lagen är "ovanligt komplex",
– Det är många faktorer som påverkar om man kan få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Allt handlar om individuella prövningar.
Han påpekar att lagändringen i grunden omfattar ungdomar mellan 17-25 år, såväl ensamkommande som unga som har kommit hit tillsammans med sina föräldrar.
– Lagen omfattar många, men den kommer aldrig att innebära att alla får stanna. Vi har varit tydliga med det genom hela processen och om någon har uppfattat det annorlunda så är det bara att beklaga.