På fredagseftermiddagen avslutades rättegången mot mannen och tingsrättens ordförande Niklas Lind avkunnade dom direkt efter förhandlingens slut.
Mannen döms för grov våldtäkt och grov stöld till sex år och sex månaders fängelse.
Rättens ordförande Niklas Lind sade att de gärningar mannen nu döms för är hänsynslösa, både gällande den grova våldtäkten och den grova stölden.
Den nu dömde mannen ska även utvisas och förbjuds att komma tillbaka till Sverige på livstid.
Motiveringen till utvisningen är, enligt Niklas Lind, att det handlar om synnerligen allvarlig brottslighet.
Mannen döms även att betala ett skadestånd till den våldtagna kvinnan med 372 000 kronor.
Tingsrätten dömde exakt enligt åklagarens yrkanden.
– Jag är väldigt nöjd med domen, säger åklagaren.
– Vi lyckades slå hål på den åtalades berättelse och bevisa att han har gjort exakt det som jag åtalade honom för. Han förnekade ju våldtäkten men genom resultat från Nfc kunde vi bevisa att mannens DNA fanns på kvinnan. Vi lyckades även bevisa den grova stölden, säger Kristin Andersson.
Mannens försvarare, Linnea Lindkvist var givetvis missnöjd med domen.
– Det finns vissa omständigheter som jag anser inte har beaktats. Jag är inte nöjd. Min klient är också jättebesviken, säger Linnea Lindkvist direkt efter att domen meddelats.
Advokaten har nu tre veckor på sig att överklaga till hovrätten.
På torsdagen startade rättegången mot den man i 25-årsåldern som står åtalad för grov våldtäkt. Det efter att han misstänks tagit sig in i en kvinnas lägenhet och våldtagit henne.
Socialförvaltningen i Luleå kommun gjorde en Lex Sarah-anmälan och stängde av mannen när händelsen blev känd i februari. I april avskedades han från sin anställning som vårdbiträde vid socialförvaltningen.
– Det är fruktansvärt, det här får inte hända i vår verksamhet. Det är jättehemskt att det har skett, säger Rebecca Sterbäck, tillförordnad områdeschef inom hemtjänsten i Luleå kommun.
Hur kunde det här hända?
– Vi har digitala nycklar på hemtjänsten i Luleå kommun som vi införde 2022. Det innebär att all hemtjänstpersonal har tillträde till alla brukare inom det geografiska område de arbetar under ett visst tidsfönster. Då har de också behörighet även till de som inte har hemtjänstinsatser, utan kanske bara har trygghetslarm. Det har de för att vi på hemtjänsten ska kunna hjälpa till vid trygghetslarm så våra brukare ska få snabbare hjälp i fall de larmar.
Hur har ni sett över era rutiner efter händelsen?
– Vi håller på att se över och jobbar med behörigheterna, hur de ska se ut. Eftersom nu har det här skett och då måste vi tänka om kring vilken behörighet personalen har.
Har ni vidtagit några åtgärder?
– Vi håller på att jobba med det. Det är det här med behörighetsstyrningen på nycklarna, det är det vi jobbar med.
Vidare berättar Rebecca Sterbäck att socialförvaltningen alltid begär utdrag från belastningsregistret vid anställning.
– Det var också gjort för den här medarbetaren, och det förekom inga punkter i det belastningsregistret vid anställning.
Den tidigare områdeschefen och den berörda enhetschefen har varit i kontakt med kvinnan som blev utsatt, som har fått samtalsstöd, berättar Rebecca Sterbäck.