"Man blir otrygg"

Otäckt och obegripligt.
Så beskrivs det brutala överfallet som skedde vid Bergnäsbron på tisdagskvällen.
– Man blir otrygg. Jag tror att många kvinnor kommer att känna sig begränsade efter det här, säger Annika Larsson, som bor alldeles i närheten.

Foto:

LULEÅ2013-10-30 15:04

Annika Larsson var på väg mot gångtunneln, som går under den stora vägen, vid Bergnäsbron på tisdagskvällen. Hon gick ut med hundarna Vegas och Nisse efter klockan 19 och hörde då en helikopter cirkulera. Via en kompis fick hon veta att det skett ett överfall precis där hon brukar promenera. Polisen var på jakt efter gärningsmannen.

Djup tunnel

– Då vände jag och gick mot helt motsatt riktning. Jag vill inte gå där, säger hon.

Tunneln är djup och nästan helt skyddad från insyn från boende. Det finns dock en busshållsplats vid Bergnäsbron där man kliver på bussen in mot centrum, och därifrån skulle någon rent teoretiskt kunna uppfatta ett överfall.

Men tunneln är också en plats där det hela tiden rör sig folk.

– Man har någon slags bild av att sådant här sker på öde platser, som i motionsspåret till exempel, där man är oskyddad på ett helt annat sätt. Jag har alltid upplevt Bergnäset som en fin stadsdel där det inte händer så mycket, säger Annika Larsson.

"Många är upprörda"

Morgonen efter var överfallet det stora samtalsämnet på Baik:s kansli, där hon arbetar som kanslichef.

– Det är flera som varit in och många är upprörda. Man blir otrygg när det händer sådant här, och man börjar direkt tänka var ska jag springa och gå nu då? Ska jag hålla mig till trottoarer? Jag blir upprörd över att en individ kan förstöra för så många andra, många känner sig begränsade, säger hon.

Hur mycket ska man tänka på innan man ger sig ut och joggar en vardagskväll, undrar hon.

– Ska man ta av sig hörlurarna, inte ha luva på sig? Ska man vara flera? Det är vansinnigt att man ska behöva planera för att bli överfallen innan man ger sig ut på en löptur. Jag tycker det var bra att hon som blev överfallen inte gav sig, att hon slogs. Jag tänker på henne, säger Annika Larsson.

Så sent som förra veckan gick ett 50-tal Bergnäsbor tillsammans med representanter från Luleå kommun och Baik en trygghetsvandring på Bergnäset, en slinga på två kilometer. Resultatet blev en lista med 15 punkter med förbättringar som måste göras för att medborgarna ska känna sig tryggare.

Vandringar för att peka ut otrygga platser

Många av punkterna handlade om att det är för dålig belysning.

– Det är ett sätt att för boende att kunna påverka i sitt bostadsområde. Det är mycket som påverkar en känsla av trygghet. Det bästa är när det är många som är ute och rör sig, säger Barbro Müller, folkhälsostrateg på Luleå kommun.

Kommunen gör två trygghetsvandringar per år. Nästa är i Antnäs i november.

Trygghetsvandringarna började 2006 och först ut var Björkskatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om