Det började redan när Milton var riktigt liten. Sedan dess har han dragits med allergier av olika slag, vilket har ställt till det på många sätt för familjen. Vid sidan av mjölkallergi är Milton även känslig för en rad andra matvaror.
Och sedan en vecka tillbaka tvingas Anna Lindkvist ha sonen hemma fram till lunch.
Förskolan kan nämligen inte garantera han inte får i sig bönor.
Och från Sunderby sjukhus får hon inget besked.
– Nu har det gått en och en halv månad sedan jag ringde allergienheten och bad dem återkoppla. Så här har det varit hela tiden, säger Anna Lindkvist uppgivet.
När enhetschefen för kosthållningen på förskolan krävde ett intyg från dag ett, rasade livspusslet samman.
– Det som är det största problemet är flexibililteten. Vi förstår och respekterar att de behöver intyg, men då intygen dröjer måste ju ändå förskolan på något sätt kunna vara tillmötesgående. Milton tål inte vita bönor. Sedan om han inte tål två olika sorters bönor, eller fem. Det vet vi inte. Men det är helt omöjligt för mig som mamma att testa det här, om man inte får stöd från förskolan.
Att Milton har extra känslig hy, så kallad atopisk hud, innebär att problemet blir ännu större.
– Ett barn som har atopisk hud måste testa hemma, säger Anna Lindkvist.
– Problemet är att allergienheten inte kan skriva ett intyg att han inte tål bönor, innan man har testat det. Och det kan ta lång tid, upp till 20 veckor. Då måste förskolan kunna garantera att de inte ger honom bönor.
Mitt i allergiproblematiken tycker Anna Lindkvist att hon har blivit illa behandlad av en ansvarig på Luleå kommun. Bland annat ska enhetschefen ha hotat med att "om vi inte får in de här intygen, då kommer vi inte ge honom specialkost.”
– Man blir matt som förälder när man blir illa bemött. Det enda man vill är att barnet inte ska äta saker som han inte tål.
Anna Lindkvist påpekar noggrant att hon tycker att personalen på både Sunderby sjukhus och sonens förskola sköter sig exemplarisk. Problemet är ett helt annat, menar hon.
– Var är samtalen? Varför bemöts vi inte med respekt av kostchefen? Det är ett litet barn som står i mitten av alltihop.
Enhetschefen:
– Man kan ju påstå mycket. Vi har jobbat för att få in de här intygen och jag har pratat med den här mamman för över en månad sedan.
I övrigt hänvisar enhetschefen till Luleå kommuns kostchef Jeanette Everos, som Norrbottens Media utan framgång har sökt.
Det har inte heller gått att nå någon ansvarig inom sjukvården.