Malin och Ida vill slippa matas med inlägg om skönhetsingrepp

Malin Lindberg, 37 år, och Ida Gulliksson, 33 år, är trötta på att ständigt matas med inlägg om skönhetsingrepp och behandlingar i sociala medier.
– Jag tycker vi behöver tänka på vad det gör med vår självbild, säger Ida Gulliksson.

"Det normala borde vara att inte göra något"

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-11-23 00:01

Nyheten i korthet

  • Malin Lindberg och Ida Gulliksson, två studiekamrater, uttrycker oro över skönhetsingrepp och behandlingar som marknadsförs på sociala medier.
  • De menar att dessa inlägg kan skada självbilden, särskilt hos unga människor, och skapa en falsk bild av verkligheten. De är båda mammor, och kritiska till att idealet är en kropp där det inte syns att man fått barn.
  • Båda uppmanar till att acceptera sin kropp och sitt utseende istället för att ge efter för skönhetsidealen som marknadsförs.

Malin Lindberg och Ida Gulliksson är studiekamrater och håller på att utbilda sig till redovisningsekonomer. Vi träffas hemma hos Ida Gulliksson i Svartöstan över en kopp kaffe, medan Malin Lindberg är med på Teams.

Ida Gullikssons har två barn, en treåring som är i förskolan och fem månader gamla sonen Mo, som just nu sover i bärsjalen men vaknar efter en stund, glad som en solstråle. 

undefined
Malin Lindberg och Ida Gulliksson, med Mo i famnen, har reflekterat över vad skönhetsideal och reklam för skönhetsingrepp gör med självkänslan. "Någonstans blir det som att mitt värde som människa ligger i mitt utseende", säger Ida Gulliksson.

Malin Lindberg har tre barn som är elva, nio och fem år.

De har båda reflekterat över de skönhetsideal som ständigt sköljer över dem, framförallt genom influencers i sociala medier. 

– Jag tycker att det är viktigt att man har ett självbestämmande över sin egen kropp och du ska inte skuldbeläggas för att du gör olika skönhetsingrepp. Det som blir problematiskt är när samma marknadskrafter som driver skönhetsidealen också är de som erbjuder lösningen på ”problemen” och sedan använder sig av influencers som reklampelare, säger Ida Gulliksson.

Malin Lindberg har gjort samma iakttagelse.

– Man blir matad med det här hela tiden. Det är peeling och fillers och ditt och datt och före- och efterbilder, men det speglar ju inte verkligheten – varken hur folk ser ut eller hur många som gör de här skönhetsingreppen. 

undefined
I verkligheten ser folk inte ut som i reklamen, konstaterar Malin Lindberg.

De känner en oro för vad det gör med unga människors självbild – och med alla människors självbild.

– Någonstans blir det som att mitt värde som människa ligger i mitt utseende, säger Ida Gulliksson.

Just för kvinnor som har fött barn finns det något som kallas mommy makeover, en kombination av ingrepp som exempelvis bukplastik, fettsugning, bröstförstoring och bröstlyft. 

– Jag tycker det är sorgligt för det indikerar att man inte duger som man är. Man har lånat ut sin kropp till att bära och föda barn och det ska inte få synas, säger Ida Gulliksson.

undefined
"Man har lånat ut sin kropp till att bära och föda barn och det ska inte få synas", säger Ida Gulliksson som tycker att det är sorgligt att det ska vara så.

De ser hur mammor som av naturen har fått platt mage direkt efter förlossningen visas upp i sociala medier och menar att det finns en bild av att man är en lite bättre människa om man snabbt får tillbaka samma kropp.

Eftersom Ida Gulliksson själv har lidit av en ätstörning tog hon till slut bort alla människor som exponerade sin smalhet från sina sociala medier och la istället till människor som är kroppspositiva.

– Då var det som att jag insåg att människor ser olika ut – människor som är duktiga och kompetenta på olika områden – och att det är helt ok. Det var också då jag kunde börja acceptera min egen kropp mer.

undefined
Malin Lindberg och Ida Gulliksson tycker det är problematiskt att samma marknadskrafter som driver skönhetsidealen också är de som erbjuder lösningen på ”problemen” och sedan använder sig av influencers som reklampelare.

Ida Gulliksson erkänner att hon många gånger har funderat på att prova något av alla de skönhetsingrepp som finns i utbudet.

– Man är ju inte stålsatt mot all denna reklam man utsätts för. Jag har dessutom själv gjort viktresor upp och ner hela mitt liv och vet vilken skön känsla det är när jag har gått ner i vikt och alla är jätteuppskattande.

undefined
Ida Gulliksson är kritisk mot begreppet "mommy makeover". "Det indikerar att man inte duger som man när man har fött barn."

Samtidigt tror hon att effekten av ett skönhetsingrepp är kortvarig.

– Det känns bra en stund, sedan kommer den där tomhetskänslan tillbaka. Du hittar något nytt som du inte är nöjd med och det riskerar att bli en beroendeframkallande grej. En del behandlingar tappar dessutom effekten efter några månader så att du måste upprepa den och sedan blir det jättesvårt att sluta.

– Och mår du bättre inombords? Det tror jag inte, säger Malin Lindberg.

Ska man satsa på något för att må bättre så tycker de båda två att man ska jobba med att acceptera sin kropp och sitt utseende.

– Jag tror att det är ett bättre sätt för att nå ett långsiktigt välmående, säger Ida Gulliksson.

undefined
Ida Gulliksson har fött två barn och vill inte att de ska känna att hon som mamma är missnöjd med sin kropp.
Konsumentverket granskar

En granskning som Konsumentverket presenterade 2023 visar att en stor del av reklamen som kliniker inom estetisk plastikkirurgi och estetiska injektionsbehandlingar gör på webbsidor och Instagram kan vara olaglig.

Särskilt följande brister har identifierats:

Före- och efterbilder kan vilseleda konsumenter.

Det saknas viktig riskinformation.

Krediterbjudanden för att finansiera skönhetsingrepp strider mot god marknadsföringssed.

Flera fall av marknadsföring av botox till allmänheten förekom, vilket är förbjudet.

I Konsumentrapporten 2018 uppmärksammades också skönhetsbranshcen och det konstaterades att:

Avsaknaden av ett anpassat och tydligt regelverk försätter konsumenterna i en både otydlig och oskyddad situation. 

Var femte konsument är inte nöjd med sitt köp. 

Elva procent fick komplikationer eller andra besvär kopplade till behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!