Mammor får sämre lön

Eva-Marie Marcussen tjänar 28 800 kronor i månaden efter tretton år som samhällskunskaps- och religionslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Luleå gymnasieby. Hon blir arg när hon tänker på sin lön.

VIKTIGT. Eva-Marie Marcussen tycker inte att hennes lön speglar det faktum att hon har ett av de viktigste jobben i samhället. ”Mina elever kan gå om mig i lön på ett par år”, säger hon.

VIKTIGT. Eva-Marie Marcussen tycker inte att hennes lön speglar det faktum att hon har ett av de viktigste jobben i samhället. ”Mina elever kan gå om mig i lön på ett par år”, säger hon.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-05-19 08:00

Högskoleutbildade kvinnor som har barn får ofta arbetsuppgifter och lön som inte motsvarar deras kompetens. Det visar en studie av 43 646 akademiker födda på 1970-talet som gjorts av lektorn Caroline Berggren vid Göteborgs universitet. Värst drabbade är socionomer, gymnasielärare, jurister och grundskolelärare. För män verkar det snarare ses som positivt att ha barn.

Eva-Marie Marcussen och hennes make hade ett barn när de påbörjade var sin femåriga universitetsutbildning – hon till gymnasielärare och han till civilingenjör i datateknik. Under utbildningarnas gång fick de ytterligare två barn. Efter examen började Eva-Marie jobba på livsmedelsprogrammet i Luleå gymnasieby. Hennes make jobbar sedan dess i ett företag inom den privata sektorn.

– Min lön har höjts från ingångslönen på 19 500 kronor till 28 800 kronor i månaden. Min make har mer än fördubblat sin ingångslön. Det växer horn i pannan på mig när jag tänker på min lön. Elever som jag har haft går om mig i lön efter ett par år. Jag har ett av de viktigaste jobben i samhället men det avspeglas inte på lönen, säger Eva-Marie Marcussen.

Yrkeslärare får ofta en högre ingångslön och har en bättre löneutveckling än lärarna i de teoretiska ämnena.

– Det förklaras med att det är svårare att få tag på yrkeslärare än lärare med till exempel mina ämnen. Även lärare i matematik och naturorienterande ämnen tenderar att ha högre löner än andra lärare i teoretiska ämnen eftersom det råder brist på dem, säger hon och berättar att lärarna i de teoretiska ämnena har mellan 150 och 300 elever per år medan många yrkeslärare har mellan 30 och 90 elever per år.

Eva-Marie Marcussen berättar om en rektor som reagerade på hennes lön.

– Hon kollade mot en manlig kollega som har samma ämnen som jag och lika många tjänsteår. Han tjänade 3 000 kronor mer i månaden.

Eva-Marie har hört talas om kollegor som inte fått någon löneökning alls under tiden när de har varit mammalediga. Andra har fått den lägsta höjningen.

– Det är förstås jättedåligt att inte få någon löneökning. Att ha barn ger viktiga erfarenheter, säger hon.

Så rankas yrkena i studien (sämst först):

1. Socionomer.

2. Gymnasielärare.

3. Jurister.

4. Grundskolelärare.

5. Ekonomer.

6. Högskoleingenjörer.

7. Civilingenjörer.

8. Arbets- och fysioterapeuter.

9. Sjuksköterskor.

10. Förskolelärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om