Mammans kost kan minska risken för barnallergi

Barn till mammor som dricker mjölk under graviditeten löper lägre risk att drabbas av födoämnesallergi. Det är en av slutsatserna barnläkaren och forskaren Anna Sandin kommit fram till i sin studie vid Sunderby sjukhus.

Nice står för Nutritional impact on Immunological maturation during Childhood in relation to the Environment. Hilmer Sörvåg är ett av barnen som deltagit i studien.

Nice står för Nutritional impact on Immunological maturation during Childhood in relation to the Environment. Hilmer Sörvåg är ett av barnen som deltagit i studien.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-04-17 07:00

Det var 2015 som Anna Sandin bestämde sig för att genomföra en forskningsstudie, hon ville ta reda på hur barnens kost påverkar deras immunförsvar.

– Allergier är lågt prioriterade inom sjukvården generellt, jag har jobbat med allergier hos barn i 30 år och jag upplever att det är precis samma frågor i dag som det var för 30 år sedan, säger Anna Sandin.

– Det största problemet är att de här patienterna sällan får någon ordentlig diagnos, eller friskförklaras. Och oftast saknas det uppföljning, säger Anna Sandin.

undefined
Det är barnläkaren Anna Sandin, som också är docent och specialiserad på allergier, som ligger bakom Nice-studien.

Hon anser att det är allvarligt med tanke på att en allergi kan orsaka livshotande tillstånd. Samtidigt, menar hon, är det fel att barn och föräldrar avstår födoämnen på grund av att de misstänker en allergi, som kanske inte existerar.

En av de gravida som tillfrågades att vara med i studien var Theres Sörvåg, som 2016 väntade sonen Hilmer. För dem har det varit värdefullt att delta, då det visat sig att Hilmer är allergisk mot häst och björkpollen.

– Jag tycker det är jättebra att bidra till forskning om man har möjlighet och för oss personligen har det varit väldigt bra att Hilmer har fått så bra hjälp med sin allergi, säger Theres Sörvåg.

Hon berättar att det var lite trixigt med alla prover, särskilt under första året, då hon bland annat skulle lämna bröstmjölk till forskningsstudien.

– Vi bor i Piteå, så det är en bit att köra varje gång vi ska hit. Men vi har lyckats få ihop det, säger hon.

undefined
För Hilmer har det varit positivt att delta i Nice-studien, då han fått bra hjälp med sina allergier mot häst och björkpollen.

Deltagarna har inte fått någon ersättning för sin medverkan och studien är helt frivillig från början till slut.

– Jag känner ingen annan som varit med. Jag tycker det är ett enkelt sätt att bidra till samhällsnyttan. Det känns kul, säger Theres Sörvåg.

Till studien behövde Anna Sandin sjuksköterskor som var duktiga på att ta prover på små barn. Marjut Larsson hade arbetat på neonatalavdelningen i många år och lockades av tanken på att anta en ny utmaning.

– Jag jobbar heltid med forskningsstudien och har träffat barnen när de var en månad gamla, fyra månader gamla, ett år och nu har de hunnit bli fyra år, berättar Marjut Larsson.

undefined
Veronica Bedinger, Anna Sandin och Marjut Larsson är väldigt engagerade i att förbättra livssituationen för barn som lever med allergier.

Rekryteringen till studien pågick under tre års tid och utmynnade i 655 deltagande familjer.

– Alla undersökningar och provtagning sker i samråd med barnet och föräldrar. Det är helt otroligt vilka fantastiska deltagare vi har som kommer till oss i ur och skur, de kör från hela östra-Norrbottensområdet, för att komma hit och låta oss undersöka dem, säger Marjut Larsson.

För att dra största möjliga nytta av studien har Anna Sandin inkluderat undersökningar av förekomsten av tungmetaller och miljögifter i barnens prover samt undersökningar av den kognitiva och neurologiska utvecklingen.

Hittills har hon publicerat tre vetenskapliga artiklar utifrån de resultat studien kommit fram till. Under den kommande tiden granskas fem till.

– Jag kan inte berätta för mycket om mina slutsatser men hittills har vi bland annat konstaterat att olika specifika karaktäristika hos mammorna hänger ihop med vad de äter under graviditeten, säger Anna Sandin.

Till exempel äter äldre mammor med högre utbildning mer fisk, fullkorn, grönsaker och frukt. Denna kunskap är viktig när man ska dra slutsatser och förstå om det är maten i sig eller andra omgivningsfaktorer som påverkar barnets allergiutveckling.

undefined
Den här dagen har Hilmer gjort en spirometri, det vill säga han har blåst i ett rör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!