"Mamma visste att det behövdes trombonister"

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-12-06 06:00
Virve Isto är just hemkommen från Stockholm. Där finns läraren i hennes huvudinstrument trombon och i biinstrumentet trumpet.
- Jag läser mina kurser här på skolan och tar lektioner på instrumenten i Stockholm. Jag åker dit över en dag fem eller sex gånger per termin. Min trombonlärare är Åke Lännerholm i Blåsarsymfonikerna och trumpetlärare är Michael Strejffert i Kungliga Filharmonikerna.
Hoppas på jobb
Den här gången passade hon också på att gå till frisören i Stockholm. När hennes kompis Emma Wahlström, valthornstudent från Gävle, kommer förbi där vi sitter tittar hon förtjust på Virve och överöser henne med komplimanger för den nya frisyren och hårfärgen.
Virve Isto är fjärdeårsstudent. Efter det här året har hon bara c-uppsatsen kvar att göra. Hon hoppas på ett jobb som trombonlärare.
- Om jag inte kan bli instrumentlärare så får jag bli klasslärare. Det är helt underbart att undervisa de små eleverna. De är så raka och det är så jätteroligt att se dem utvecklas, säger hon.
Började med fiol
Själv började hon spela fiol som fyraåring men bytte till trombon när hon var nio år.
- Jag var med i publiken när mamma spelade i orkester och eftersom jag var liten så såg jag bara violinisterna som satt längst fram. Det var nog mest därför jag började med fiol. Det är också ett bra instrument att börja med. Man tränar gehör och det behövs för att man ska lära sig var tonerna i trombonen ligger eftersom de inte har bestämda platser.
- Jag är glad att jag bytte till trombon. En violinist övar mycket mer. Trombon kan man inte spela hur mycket som helst eftersom det tar så pass mycket på läpparna, säger Virve Isto.
Uppmuntrande lärare
Hon gick musikgymnasiet i Torneå och fick under tredje året P-O Svanström från Norrbotten Big Band som uppmuntrande trombonlärare.
- Jag lärde känna P-O när jag var med i Ayjo, Arctic Youth Jazz Orchestra, som Norrbotten Big Band samarbetar med. Han uppmuntrade mig att satsa vidare på trombon. Jag gick ett år på Framnäs folkhögskola innan jag började här på Musikhögskolan.
Hon har gjort all sin praktik på Kulturskolan i Luleå.
- Jag är jätteglad över att jag har fått göra det eftersom det är undervisning av barn jag vill ägna mig åt när jag blir klar. Dessutom bor jag nära Kulturskolan i Bergviken.
Har sju elever
På sin fritid är hon trombonlärare på Kulturskolan i Luleå. Hon har sju elever och berättar glatt om skolans vinterkonsert på Stadsön nyligen.
- Det är så fantastiskt roligt när det lossnar för en elev. Långa perioder kan det vara jobbigt och utvecklingen står till synes stilla och sedan plötsligt flyter det! Det är underbart!
Just nu har Virve Isto också ett engagemang på Norrbottensteatern. Hon lär de skådespelare som har de sju dvärgarnas roller i pjäsen "Snövit" att spela bleckblåsinstrument.
- Det är första gången jag har vuxna elever.
Som om inte allt det där räckte så arbetar Virve sedan i somras också på ICA Supermarket på Stadsön hela onsdagarna, tre vardagskvällar i veckan och varannan helg.
- Jag har haft så pass mycket jobb att jag har sluppit ta studielån. I våras hade jag ett vikariat på musikinstitutet i Torneå, säger hon.
Hon spelar all slags klassisk musik och jazz.
- Mozarts hornkonserter är mina favoriter. De har jag hört hela livet eftersom mamma har spelat valthorn.
Med på jakt
Genom sin sambo Jonas Lantto har Virve Isto också blivit intresserad av jakt och fiske. Hon har till och med funderat på att ta jägarexamen men hittills har tiden inte räckt till.
- Jonas har en jakthund som heter Totti - efter fotbollsstjärnan - och jagar småvilt. Jag följer med ibland.
Sambon är servitör på Kaptensgården i Gammelstad och har också lärt sig mycket kokkonst. Han är duktig på att laga till jaktbytet.
- Järpe och tjäder kan också jag laga, säger Virve.
På tal om fiske så har hon nästan fått en fisk!
- Det var när vi var i Stora Stenträsket men eftersom Jonas hade håven i sin båt så fick jag inte upp min fisk. Den tog kroken och försvann. Men det är skönt att vara ute och att sova i vindskydd, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om