"Mamma, jag älskar dig"

Helena Torfve var 44 år och singel när hon adopterade Salmi för drygt två år sedan. Nu är det de två för hela slanten och i dag blir det Mors dags-uppvaktning.- Jag blir glad om jag får ett kort som Salmi målat eller maskrosor från ett dike, säger Helena.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-05-30 08:00

I april 2008 reste Helena Torfve, nu 46 år, till ett barnhem i Tallinn i Estland och hämtade Salmi som var fyra år gammal då men som fyllde sex år i torsdags. Hon hade varit på besök en gång tidigare och bekantat sig med dottern.
- Det kändes som att vi hörde ihop från allra första stund. Det sa klick, säger Helena när vi träffar henne på Folksam i Luleå där hon arbetar på ekonomiavdelningen.
Helena Torfve har varit gift tidigare och hon och hennes man försökte förgäves få barn. När inte ens en provrörsbefruktning fungerade utan slutade i utomkvedshavandeskap beslutade de sig för att adoptera ett barn. Men innan den långa process som föregår en adoption, med alla möjliga kontroller av föräldrarnas lämplighet, var klar gick paret skilda vägar. Helena adopterade då på egen hand. Det dröjde tre och ettt halvt år innan hon fick det magiska barnbeskedet.
- Det var den 6 december 2007 jag fick beskedet. Mitt hjärta bankade hårt, säger Helena.
Utan tårar
Salmi skildes från de andra barnen och personalen på barnhemmet utan tårar. Det var känslosammare för Helena att ta henne från den miljö där hon dittills levt sitt liv.
- Salmi var bara glad att få resa och jag var hennes mamma från första stund. Hon tyckte genast om sitt nya hem och liv på Hertsön där vi bor i ett kedjehus. Från början ville hon vara i min famn väldigt mycket och ibland blev hon lite ledsen och sa något på estniska som jag inte förstod. Men i stort har det gått väldigt smärtfritt.
Det går inte att ta miste på att Salmi betyder mest i Helena Torfves liv. Och hennes känslor är besvarade.
- Jag får så mycket kärlek av Salmi. Hon säger "mamma, jag älskar dig", "du är min ros mamma" och "du är mitt hjärta", säger Helena.
Har glömt mordersmålet
Från att ha pratat bara estniska pratar Salmi nu bara svenska. Hon har glömt sitt modersmål. Det sista ordet som hon använde var "süli" som betyder "ta mig i famn". Nu använder hon svenska ord också för det budskapet.
- Fast nu är kompisarna viktigare än jag. Hon är med dem hela tiden när vi inte är på jobbet respektive i förskolan. Ibland säger jag att vi måste vara bara vi två en kväll och mysa och prata med varandra, säger Helena.
Kanske maskrosor
I helgen blir det kalas i huset på Hertsön. Då ska både Salmis sexårsdag och Mors dag firas.
- Salmi ska bjuda sina kompisar från förskolan bland annat och så kommer det släktingar.
Vad hoppas Helena Torfve på som Mors dags-present då?
- Jag har fått ett fint kort som Salmi gjort och en sommarklänning två år i rad. Min mamma har varit med och ordnat det hela men nu har jag sagt till henne att hon inte behöver ta något ansvar där.
- Jag blir gladast över något som Salmi hittat på alldeles själv. Ett kort och kanske maskrosor som hon hittar i ett dike, säger Helena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om