Malmpriset rasar

Priset på järnmalm fortsätter nedåt och aktien tar rejält med stryk på Oslobörsen.Men Northland resources vd Karl-Axel Waplan vänder upp och ned på bilden av en kris.- I ett lite längre perspektiv gynnar det här oss, säger han.

Northland resources aktie har tagit stryk av att järnmalmpriset rasat på världsmarknaden. Men oavsett utvecklingen så börjar malmen från Pajala att skeppas ut i början av nästa år.FOTO: magnus pehrsson

Northland resources aktie har tagit stryk av att järnmalmpriset rasat på världsmarknaden. Men oavsett utvecklingen så börjar malmen från Pajala att skeppas ut i början av nästa år.FOTO: magnus pehrsson

Foto: magnus pehrsson

LULEÅ2012-09-03 06:00

Sedan toppen i början av 2011 på 190 amerikanska dollar per ton har dagskursen på järnmalm nu sjunkit till under 90 dollar per ton. Raset beror enligt experter till största delen på att den kinesiska marknaden sviktar. Kineserna betar av från sitt lager på 100 miljoner ton järnmalm och köper därför mindre volymer vilket sänker spotpriset.

- Raset var väntat men det var väl ingen som trodde att det skulle gå så här fort. Det är inte omöjligt att det fortsätter ned en bit till men jag tror mer på att priset stiger. På lång sikt tror jag inte att ett pris under 100 dollar är att vänta, säger Anton Löf, råvaruanalytiker vid Raw materials group (RMG) i Stockholm.

Kännbarast för Northland
Löf säger vidare:

- Det företag som prisraset är mest kännbart för är Northland resources, som står i startgroparna för att dra igång produktionen. Det hade nog gärna sett att det var 50 dollar högre så att de kunnat betala av sina lån i snabbare takt. Men i ett längre perspektiv finns det ingen anledning till oro för Northland.

Löf grundar sin uppfattning på prognoser för den framtida stålproduktionen.

- För att klara den behövs väldigt mycket mer järnmalm än vad som finns på marknaden i dag.

Men på Oslobörsen sviktar förtroendet. Northlands aktie har sjunkit till under fyra kronor i veckan.

- Det är givetvis en följd av att järnmalmspriset rasat. Men ekonomiskt har vi redan allt klart och jag ser i stället positivt på utvecklingen. Det vi ser nu är att många projekt som planerats senareläggs som en direkt följd av världsmarknadspriset. Den kraftiga ökningen av järnmalmsproduktionen som förutspåtts komma runt 2014-2016 kommer i stället flera år senare och det gynnar oss som kommer i produktion om några månader, säger Karl-Axel Waplan.

Waplan tror också att järnmalmspriset snart vänder uppåt igen.

- Annars kommer det inte att finnas järnmalm på marknaden. 120-130 dollar per ton är realistiskt. Någon undre smärtgräns för priset har vi inte gått ut med, men jag kan säga att det är en bra bit kvar i dagsläget, säger han.

FAKTA Övriga gruvbolag om prisraset

LKAB

- Vi låser priset i perioder och drabbas inte omedelbart av raset. Vi tror också att priset kommer att rekylera uppåt ganska snart. Man ska dock komma ihåg att i ett historiskt perspektiv ligger priset fortfarande ganska högt. Det här påverkar inte alls våra långsiktiga investeringar. Vi vet ungefär vart den nedre gränsen går för att ha lönsamhet men det är ingenting vi kommunicerar i media, säger Markus Petäjäniemi, marknadsdirektör.



KIRUNA IRON

- Vi följer givetvis utvecklingen men eftersom en produktion är minst tre år bort för vår del så är det ingenting vi oroas av nu. Min uppskattning är att vi tål en nedgång till ett pris någonstans mellan 70-80 dollar/ton långsiktigt, säger Magnus Arnqvist, vd.

JOKKMOKK IRON

- Vi är fortfarande i en tidig fas och räknar inte med någon produktion förrän om tidigast fem, sex år så det här påverkar inte oss nu och vi ändrar ingenting i vår planering. Men vi bevakar givetvis situationen. Vi har gjort kalkyler på ett järnmalmspris en bra bit under 100 dollar/ton och sett att vi ändå klarar oss, säger Jan-Ola Larsson, chefsgeolog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om