Ljudet av stavar som sätts i marken och skidor som glider fram över snön ligger som ett sorl över spårområdet när gruppen med skidåkare ger sig i väg. En del av dem har inte stått på ett par skidor på flera decennier. Andra är rutinerade och vana åkare.
– Jag åker var tredje dag. Jag har bott på Bergnäset sedan 1978 och har alltid åkt skidor ute på hedarna, säger Käth Casselgren.
Hon är en av de skidåkare som lockats av Petra Mörtsjös initiativ för att få fler kvinnor att börja med längdåkning. Före jul bjöd hon in till en första gruppträning, där alla kvinnor oavsett bakgrund och skicklighet är välkomna. Så länge snön ligger kvar ordnas ett pass varje vecka.
– Jag tror att många tjejer vill åka skidor, men man kanske inte har någon att komma ut med eller tycker att det är läskigt att vara i skogen i mörkret, säger Petra Mörtsjö som är mångårig skidledare i Bergnäsets AIK.
Hon upplever att klientelet i spåren till stora delar består av män och vill bidra till ett trendbrott.
– Jag har funderat jättemycket på det där och tror att tjejerna behöver den här typen av socialt sammanhang för att komma ut och trivas. Det ska vara prestigelöst.
Fler än 80 kvinnor har visat intresse för att vara med och den här kvällen är knappt 20 på plats. För Annika Broström är det den första skidturen på många år.
– Så jag har lånat min ena dotters skidor och min yngsta dotters jacka och hela kit. Det är lite pirrigt, jag tänker att jag inte har någon teknik alls, men jag hoppas att det är fler som inte har det, säger hon.
Som tur är erbjuder Petra Mörtsjö grundläggande teknikträning. Ena halva av gruppen ger sig omedelbart ut på elljusspåret för självständig åkning, medan resten av åkarna samlas runt ledaren som under kvällen hinner visa så väl diagonalåkning och stakning som saxning och utförsåkning.
Vid ett tillfälle får deltagarna diagonala utan stavar. Det är en övning som ska hjälpa åkarna att hitta balansen och stå rätt på skidorna.
– Det gör att de inte får bakhalt, säger Petra Mörtsjö.
Erfarenheten säger henne att balansen är nyckeln till att bli en duktig åkare.
– Man ska stå på ett ben. Det folk gör fel är att man åker på båda skidorna i stället för en i taget.
Ett annat tips är att sänka farten.
– Ta ned ambitionen och hitta glädjen och den mysiga känslan.
Tekniktipsen uppskattas av deltagarna.
– Ju mer man lär sig, desto roligare blir det, säger Cecilia Bergström.
Annelie Larsson hyllar Petra Mörtsjös initiativ och beskriver skidpassen som ett bra sätt att komma ut i naturen.
– Jag är nästan aldrig ute på vardagarna på vintern annars, utan då tränar jag inne, säger Annelie Larsson.
Dessutom har nya bekantskaper uppstått efter bara två pass.
– Det är flera stycken här som jag aldrig träffat fast jag bott på Bergnäset i hela mitt liv.
Käth Casselgren slås också av hur mycket lättare åkningen går efter några konkreta tekniktips. Framför allt är hon nöjd med att hon börjar vänja sig vid sina nya vallningsfria skidor. Hon visar upp fästzonerna, som i stället för valla täcks av ett slags stighudar.
– Jag är så tjurig och ska ha mina gamla som jag tycker funkar bäst, men de här verkar funka bra, säger hon.
Hon bor precis vid skidspåret och kan börja åka precis utanför ytterdörren. Sedan kan hon vara ute i timmar.
– Det är inte så att jag flåsåker, men det beror lite på hur man känner sig. Ibland känner jag "oh, vad lätt det gick" och då drar jag på, men det är så olika.
Medan åkarna kämpar sig fram i spåret står Petra Mörtsjö kvar vid startplatsen och iakttar sina adepter. Efter en stund har de flesta gjort stora framsteg och börjat hitta rätt.
– Vissa har gjort en hundraprocentig förbättring. Det gör att jag kanske kan ge dem en känsla av att det är kul att åka skidor. Då har jag lyckats, säger Petra Mörtsjö.