Mäklare använder drönare utan tillstånd

Fastighetsmäklaren Jonas Nilsson, Luleå nyttjar sig av drönare för att filma hus och tomter som är ute till försäljning.

Katastrofläge. Utbudet på bostäder i Luleå är extremt lågt. Så lågt att köpare ibland lägger bud innan visning. Det har Jonas Nilsson upplevt många gånger.

Katastrofläge. Utbudet på bostäder i Luleå är extremt lågt. Så lågt att köpare ibland lägger bud innan visning. Det har Jonas Nilsson upplevt många gånger.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2017-03-09 20:43

Han har sökt tillstånd för detta, men fått avslag i två instanser, länsstyrelsen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Men trots att drönarfotograferingen inte är tillåten fortsätter mäklaren ändå att producera säljfilmer på hus och tomter.

– Jag anser inte alls att vi är någon lagbrytare. Det vi gör i dag berör bara privat miljö, och där får man enligt kameraövervakningslagen filma och fotografera utan tillstånd. Det tänker vi också fortsätta med fram till den 1 augusti 2017 då jag hoppas att lagen ska ändras och bättre anpassas till våra behov, säger Jonas Nilsson.

Beskriv hur det går till när ni filmar/fotograferar med drönare.

– Vi har ett uppdrag från en säljare att filma på en privat tomt. Och då har vi bara fokus på döda ting, privata hus och tomter. De här filmerna är väldigt uppskattade. De blir som en reklamfilm av säljarens objekt, exteriört och interiört, så att spekulanterna kan få en uppfattning hur det ser ut, och inte bara se vanliga bilder.

Hur länge har ni hållit på och filmat husobjekt med drönare?

– Sedan förra sommaren, då vi bedömde att kvalitén på filmerna var den vi ville ha. Våra filmer vill väldigt många ha, men vi går även med kamera på marken. Vi fotograferar och filmar alltid med markburen kamera. Drönaren används bara när miljön medger det.

Finns risken att era filmer kan bli integritetskränkande?

– Nej, absolut inte. Vårt enda intresse är att ligga i framkant av utvecklingen och ge våra uppdragsgivare en attraktiv presentation av huset och tomen. Vi har inget intresse av någon kameraövervakning överhuvudtaget. Vår uppfattning om lagen är att om vi fotar en villa, som säljaren vill visa, då är det på hans mark, och allmänheten har inte tillgång till den tomten, hävdar Jonas Nilsson.

Enligt en artikel i Piteå Tidningen gällande en villa i Munksund har utöver villan som är till salu, även grannhuset och ett helt kvarter vid en aktuell försäljning kommit med på filmen.

Ska det vara så?

– Efter Högsta Förvaltningsdomstolens beslut i höstas har vi helt lagt fokus på villa och tomter. Men har något blivit galet så ska vi förstås rätta till det. Men vi har hittills inte haft några som helst klagomål på våra filmer, säger Jonas Nilsson.

Högsta förvaltningsrättens dom i höstas har fått drönarbranschen att darra, och även politikerna har nu nåtts av protester från företag som använder drönare.

Ett nytt lagförslag är ute på remiss och regeringen föreslår att en ny lag ska träda i kraft den 1 augusti i år.

– Blir det som förslaget som är ute på remiss ser ut så är det bra. Det ger oss som kommersiellt företag, och privatpersoner rätt att filma med drönare, men att noggrannt skydda den personliga integriteten enligt reglerna i personuppgiftslagen.

– Jag tror att det kan bli en bra lag, som möjliggör en utveckling och som bygger på sunt förnuft.

Flera andra mäklarföretag i länet har också tillgång till drönare, men har valt att inte använda sig av möjligheten att använda dessa i sin marknadsföring av husobjekt.

Varför vill du använda dig att drönare?

– För att det är ett suveränt sätt att ge våra uppdragsgivare och spekulanter en ultimat upplevelse när vi förmedlar fastigheter, slutar Jonas Nilsson, ägare till mäklarfirman JNF i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!