Macken i luften

Att lära sig tanka på 10 000 metershöjd hör numera till verkligheten för piloterna på F 21.Och lufttankningen är efterlängtad.- Det är en förmåga som vi saknat, säger Carl-Johan Edström, överstelöjtnant och divisionschef på F 21.

"Det är ganska mycket precisionsarbete", säger Carl-Johan Edström när han beskriver hur tankningen i luften går till. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Det är ganska mycket precisionsarbete", säger Carl-Johan Edström när han beskriver hur tankningen i luften går till. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-11-06 06:00
Det är första gången Försvarsmakten har lufttankningsövningen som började i måndags och avslutas på fredag.
Projektet med lufttankning har pågått i tio års tid men under tre år i försvarsmaktens regi, uppger Carl-Johan Edström. Under hösten 2006 kom Jas 39 C/D upp till F 21, de en- och tvåsitsiga Jasplan som F 21 velat införa lufttankningsförmåga på.
- Från det datumet har vi kunnat göra det rent tekniskt, säger han.
Rutinerade piloter
Fördelen med att kunna lufttanka ett Jasplan är att de kan vara i luften mellan fyra och åtta timmar i sträck. Hittills har Jasplanen bara kunnat vara i luften i två till två och en halv timme innan man måste ner på marken och tanka.
Tre piloter vardera från F 21, F 17 i Ronneby och tre instruktörer från TU Jas (taktisk utprovning, reds. anm.) i Linköping är involverade i utbildningsdagarna. Det handlar bara om rutinerade piloter som får lära sig lufttanka nu. Men Carl-Johan Edström har förhoppningar om att hela divisionen ska lära sig lufttanka fram till sommaren.
Fyra övningspass
Totalt under veckan kör piloterna fyra övningspass var.
- Men man skulle vilja ha fler, säger Carl-Johan Edström som flög sitt fjärde och avslutande pass på torsdagens morgon.
Fyra pass per pilot är också det minimun som krävs för att få operativ status. Men för att upprätthålla förmågan måste man tanka var 90:e dag.
- Då måste man ha ett eget Herculesplan. Det är nyckeln, säger Carl-Johan Edström.
Franskt tankningsplan
Eftersom Sverige inte har något eget lufttankningsplan än har man varit beroende av utländska tankningsplan. Denna vecka har ett franskt tankningsplan av modellen KC 135 flugit hit. Men under våren är det meningen att ett svenskt Herculesplan ska vara modifierat för att kunna tas i bruk som tankningsplan.
Lufttankningen går till så att tankplanet, som fungerar som en flygande tankstation ligger i en så kallad "race track", en 130 km lång och 20 km bred bana i luften. En grupp på fyra plan ansluter på vänster vinge och sedan begär man att få gå in och tanka genom att lägga sig bakom flygplanet, docka fast i en korg som sitter längst ut på en slang som i sin tur finns längst ute på varje vinge.
"Det gäller att ha koll"
Själva tankningen tar cirka tre minuter och då har man tankat ett och ett halvt ton bränsle.
- Det är viktigt att man gör det procedurmässigt säkert. Det gäller att man har koll på alla rörelser. När man tankar är man sju-åtta meter från vingen. Det är inte så mycket att spela på, säger Carl-Johan Edström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om