Må regeringen berätta om hotet mot demokratin

Demokratin är i fara, och om detta må den nya regeringen berätta, skriver Jan Bergsten.?Foto: Johan Nilsson/TT

Demokratin är i fara, och om detta må den nya regeringen berätta, skriver Jan Bergsten.?Foto: Johan Nilsson/TT

Foto: Johan Nilsson/TT

Luleå2018-09-15 06:00

1998 kom skriften ”Om detta må ni berätta”. Det var dåvarande statsminister Göran Persson som drog igång en omfattande informationsinsats om förintelsen. Skriften delades ut i skolorna och den berättar om vad som kan hända om vi inte har utgångspunkten att alla människor har lika värde.

Skriften är i linje med arbetarrörelsens bildningstradition. Med fakta, dikter, citat och vittnesmål berättas vad människor kan göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner. Det ledde till förintelsen åren 1933–1945. Tanken med skriften är att med kunskaper kan demokratin försvaras mot rasism, nationalism, fascism och spirande nygammal nazism.

Det har gått 20 år sedan den första upplagan kom ut och det har getts ut en ny, reviderad år 2015. Men vad hjälpte det. Sedan ”Om detta må ni berätta” kom ut har vi fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen, ett öppet rasistiskt och med rötterna i den ideologi som ledde till förintelsen. Detta parti växer.

Valresultatet i september 2018 visar att vi inte berättat, inte tillräckligt högt och ofta. Eller så har åhörarna hållit för öronen. I skolan i Sunderbyn delades ”Om detta må ni berätta” ut för 20 år sedan. De som fick skriften är nu vuxna och har säkert nyttjat rösträtten. Lärde de något? De flesta av har lämnat byn och det är bara att hoppas att de höll öronen öppna och lyssnade, att de inte finns bland de tio procent av byborna som har lagt rösten på partiet som kallar sig Sverigedemokraterna.

I de många spaltmeterna efter valet står det att läsa att valresultatet visar ett starkt samband mellan utbildningsnivån i en kommun och stödet för Sverigedemokraterna. Exempel finns i Skåne. I universitetsstaden Lund fick det bruna partiet 12,4 procent av rösterna, i Sjöbo hela 39,4 procent. Ingen annan kommun i landet kommer upp, eller snarare bör vi skriva kommer ner, till Sjöbos nivå.

Det handlar alltså om kunskaper, det som alltid är viktigt för en utveckling. Finns inte kunskaperna går utvecklingen baklänges, närd av bitter nostalgi.

2018 års valresultat måste därför bli en utmaning för oss som försvarar demokratin, för folkbildningen och studieförbunden. Den nya regeringen och statsministern måste inse att kunskapsspridningen måste ingå som en viktig del av Sveriges försvar, som skydd mot det inre hotet mot vår demokrati.

Valet 2018 visar att demokratin är i fara och om detta må den nya regeringen berätta.

DEBATT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om