M lyser mest - med sin frånvaro

Moderate statsministern Fredrik Reinfeldt vill minska utanförskapet. Färre arbetslösa och sjukskrivna, fler i arbete.Men i Luleå kommunfullmäktige har moderaterna problem med sitt eget utanförskap. Frånvaron från mötena är hittills 23 procent.

Den moderate gruppledaren i Luleå kommunfullmäktige, Mattias Karlsson, förklarar den högra frånvaron med att moderaterna har tre militärer i gruppen och                      att det kan vara svårt för dem att delta i alla möten. Till höger  Krister Hammarbergh, moderat riksdagsledamot och tillika fullmäktigeledamot.  Han har 43 i frånvaroprocent i kommunfullmäktige.foto: pär bäckström

Den moderate gruppledaren i Luleå kommunfullmäktige, Mattias Karlsson, förklarar den högra frånvaron med att moderaterna har tre militärer i gruppen och att det kan vara svårt för dem att delta i alla möten. Till höger Krister Hammarbergh, moderat riksdagsledamot och tillika fullmäktigeledamot. Han har 43 i frånvaroprocent i kommunfullmäktige.foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-08-11 06:00
Det kan jämföras med sjukfrånvaron i samhället, som enligt Statistiska centralbyrån senaste mätning är 3,5 procent. Arbetslösheten är enligt Arbetsförmedlingen statistik 2,8 procent och till det kan läggas de 1,4 procent som är föremål för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Så sammantaget är utanförskapet i Sverige just nu 7,7 procent.
I Luleå kommunfullmäktige är det bara miljöpartiet och kristdemokraterna som har ett mindre utanförskap. Den genomsnittliga mötesfrånvaron är 14 procent.
Svårt komma ifrån
Näringsminister Maud Olofsson (c) brukar också tala om utanförskapet och det är ett problem också för hennes parti i Luleå kommunfullmäktige.
De centerpartistiska ledamöternas frånvaro har hittills varit hela 21 procent.
Så här förklarar moderate gruppledaren Mattias Karlsson moderaternas höga frånvaro:
- Vi har tre militärer i gruppen och för dem kan det vara svårt att delta i alla möten. Vi har haft en diskussion om det i gruppen.
Karlsson beskriver en orsak till hög frånvaro att en del yrkeskategorier kan ha svårigheter att komma ifrån.
- En del har ibland svårt att ta ledigt och det får man acceptera. Vi kan ju inte bara ha pensionärer i kommunfullmäktige. Men det finns en gräns för när det finns skäl att överväga en avgång även om jag inte kan säga var den ligger.
Laga förfall
Den individuella frånvaroligan i Luleåfullmäktige leds dock av två socialdemokrater, de båda ombudsmännen Anita Engström och Lenita Karlsson. De har varit frånvarande 67 respektive 62 procent av mötena sedan det nuvarande kommunfullmäktige tillrädde efter valet 2006.
Gruppledaren Karl Petersen ser dock inget skäl för dem att överväga en avgång.
- Anita har fått barn och Lenita har fått ett nytt jobb som regional EU-ombudsman. Hon har också varit i USA under våren. För dem är det laga förfall, säger han.
Hederskodex
Även om han godtar de båda kvinnornas frånvaro, så beskriver han uppdraget som kommunfullmäktigeledamot som viktigt.
- Fullmäktigeledamöterna är direktvalda av folket. Då är det prio ett att delta i mötena. Det är en hederskodex, säger Karl Petersen.
Anita Engström, LO-ombudsman, förklarar själv sin frånvaro så här:
- Jag fick barn och hade komplikationer under graviditeten. Innan hade jag fått nya arbetsuppgifter, med både ekonomiskt ansvar och personalsansvar och därför blev jag borta en del.
- Under hösten och resten av mandatperioden kommer jag att vara mera aktiv.
Svårt pendla från USA
I valrörelsen 2006 förklarade socialdemokraten Lenita Karlsson, socialdemokratisk EU-ombudsman, i en NSD-intervju att "jag vill vara med. Jag vill ha makt att förändra."
Så här säger hon i dag om det hittills bristfälliga deltagandet i kommunfullmäktiges möten:
- Jag har varit i USA, så jag har haft ett giltigt skäl till att jag inte kunde delta. I USA arbetade jag som volontär och läste på distans vid Luleå universitet. Det har varit en annan del i livet.
- Nej, jag pratade med partiledningen och den tyckte att det var vettigt att göra något annat i livet under en lång mandatperiod.
- Det är givetvis viktigt, man är ju vald för att vara med på mötena.
- Jag kommer att göra mitt bästa för att vara med på mötena, men det var svårt att pendla till mötena från USA, säger Lenita Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om