M-krav på bidragstagare stöds av S

S-ledda socialnämnden ställer sig positiva att införa motprestation för att få försörjningsstöd. Detta trots att moderatförslaget fick tung kritik när de lades.

Stöder M-förslag. Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S) tycker Moderaternas förslag om motprestation för försörjningsstöd är bra.

Stöder M-förslag. Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S) tycker Moderaternas förslag om motprestation för försörjningsstöd är bra.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-11-13 06:00

Socialnämndens arbetsutskott, ledd av socialdemokraterna, ställer sig positiva till att genomföra det moderata förslaget om motprestationer för att få försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag.

I mitten av förra året genomfördes en lagstiftning som gör att kommunerna kan ställa högre krav på de som får stödet. När moderaterna i Luleå förra året genom en motion föreslog att det skulle införas i Luleå möttes det av hård kritik. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) menade att krav redan finns i Luleå, men att det inte är kopplat till tvång.

– Sen är det inte alltid så enkelt. Ibland kan man hamna i en tillfällig kris även om man har arbete. Så det går inte att klumpa ihop alla med försörjningsstöd, sa hon då.

Men enligt socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S) är förslaget bra.

– Det här är något vi redan gör, men som vi behöver bredda. Nu la Moderaterna det här förslaget, men vi hade kunnat göra det själva, säger hon.

Hon menar att det inte handlar om ett tvång.

– I mitt huvud finns inte ens tanken om tvång. Det kan ju finnas skäl till att du inte kan vara i en aktivitet. Men det är ju ännu värre om samhället inte bygger ut aktiviteter som gör så att människor kan bli fria, säger Margareta Bladfors-Eriksson.

– Om man gör det här generellt så finns det metoder för att motivera människor.

Men hur regerverket skulle se ut är ännu oklart. Det ska först utredas.

Är det en bra morot att ställa krav?

– Krav är ett så negativt ord. Men att öppna verktygslådan för människor som hamnat i försörjningsstöd, så att de kan hitta en väg ur det måste vara jättebra.

Det låter som Moderaternas ord. Är S i Luleå för en arbetslinje?

– Vi hade kunnat lägga det här själva. Bara för det kommer från Moderaterna betyder inte att vi struntar i det. Det finns ju kommuner som tvingar folk, men att välja en sån linje är inte tänkbar för oss.

Anders Josefsson (M) är nöjd med att Socialdemokraterna går på deras linje.

– Det här är ett led i arbetslinjen. Det är inte på något sätt ett straff eller tvång, utan en metod för att få tillbaka människor i arbetslivet. Försörjningsstödet är största orsaken till att man hamnar utanför arbetsmarknaden, säger han.

I Luleå kommun fanns det förra året 1 873 hushåll som fick försörjningsstöd. Stödet uppgick till totalt 68 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om