I natt kl 03, natten mot torsdag, går tidsfristen ut för LO, PTK och Svenskt Näringsliv i förhandlingarna om en reformerad arbetsrätt.
Om parterna inte enas väntas regeringen S och MP – enligt Januariavtalet med C och L – lägga fram utredarens förslag, vilket innebär fler undantag från turordningsreglerna, enklare att säga upp av "personliga skäl" – och ändrad förtur till anställning.
Kritiken från fackligt håll är omfattande och V:s avgående partiledare Jonas Sjöstedt står fast vid hotet om misstroendevotum mot regeringen, om de lagstiftar om en uppluckrad arbetsrätt.
– Vi är redo att fälla regeringen, som redan sitter på lösa boliner, om de inför marknadshyror eller försämrar anställningsskyddet. Inget tomt hot, vi gör allvar av detta, säger Nina Berggård, distriktsordförande.
Hon menar att lagen om anställningsskydd, las, redan i dag innebär tillräckliga undantag, samtidigt som V inte accepterar införandet av "personliga skäl" som grund för uppsägningar.
– Det finns redan rättigheter för arbetsgivaren att säga upp anställda som inte sköter sina åtaganden. Det här innebär ännu mer godtycke.
Men frågan är hur skarpt hotet om att avsätta regeringen är från V:s sida? 35 röster krävs i riksdagen för att väcka misstroendevotum men för att fälla Löfven & co måste minst 175 ledamöter rösta för, således även Moderaterna.
M-ledaren Ulf Kristersson uttryckte i vintras sitt stöd för att fälla regeringen, oavsett vad frågan gäller, men i våras hade han ändrat ståndpunkt.
– Vi kommer inte att tvinga regeringen att låta bli att göra saker som vi tycker är bra, sa Kristersson till Dagens Industri.
Linda Frohm, distriktsordförande för M och medlem i partistyrelsen, ställer sig bakom partiledarens nya linje.
– M tycker att arbetsmarknaden behöver moderniseras och då är förändringar av las jätteviktiga. Därför tänker vi inte stoppa bra politik i riksdagen, även om vi vill byta regering.
Kristersson har tidigare sagt "Vill V avsätta regeringen skulle jag inte tveka ett ögonblick"?
– Jag tolkar inte det som att vi går med på en misstroendevotering för vad som helst, särskilt inte i en politisk fråga som vi stöttar. Om regeringen lägger fram utredarens förslag, stoppar inte M det.
– Men om V på riktigt är redo att fälla regeringen efter en lagstiftad ändrad arbetsrätt, då tvekar vi inte en sekund, säger Frohm.
Hon hoppas samtidigt att parterna kommer överens i förhandlingarna.
– Jag värnar den svenska modellen, då får vi en mer attraktiv arbetsmarknad, säger Linda Frohm som även är arbetsgivare i rollen som delägare av bland andra Hotell Valhall.
Vill du ha "personliga skäl" som grund för uppsägning?
– Det vill jag inte uttala mig om, men helheten är det viktigaste. Frågan om att reformera las kommer högt upp på dagordningen när man träffar företagare. Lagstiftningen är väldigt oflexibel i dag.
V:s Nina Berggård väljer att bortse från att M inte tänker stoppa ett eventuellt lagförslag, eller rösta för ett misstroende mot regeringen.
– Vi behöver inte förhålla oss till Kristerssons "dagshumör". Han är kanske inte som fjällvädret, men i alla fall som en svensk sommar – det går upp och ner... Däremot spelar det stor roll att visa väljarna att det finns ett parti som står upp för arbetsrätten.