Lysande idé - låna julklappen

Biblioteken i Norrbotten vill dämpa julkommersen genom att erbjuda ett smart alternativ. Budskapet är: Låna en julklapp!- Till småbarn är bilderboken "Vem sover inte?" ett bra val, säger bibliotekarie Katarina Gulliksson.På Hertsöns bibliotek där hon jobbar går lånetiden ut först den 19 april.

Birgitta Markussons, till höger, boktips till barn från fyra år och obegränsat uppåt i åldrarna är "Vem är min syster?" av Sven Nordqvist. Till vänster en lika förtjust Regine Nordström.

Birgitta Markussons, till höger, boktips till barn från fyra år och obegränsat uppåt i åldrarna är "Vem är min syster?" av Sven Nordqvist. Till vänster en lika förtjust Regine Nordström.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-12-10 06:00
Fyra bibliotekarier har bjudit oss till presskonferens på Hertsöns bibliotek. Det är detta biblioteks Katarina Gulliksson och Barbro Lundgren, Regine Nordström från Barnens Polarbibliotek och Birgitta Markusson från Norrbottens länsbibliotek.
De vill berätta om erbjudandet som gäller på alla länets bibliotek och bokbussar från i måndags och fram till jul: Låna en julklapp - en vanlig bok, en ljudbok, en film, musik, tevespel...
Lånekort i julklapp
Lånetiden är lite olika. Längst är den på Hertsön där biblioteket ska renoveras och den som lånar inte behöver lämna igen förrän den 19 april. På de flesta andra ställen blir lånetiden mellan sex och åtta veckor.
- Biståndsjulklappar har blivit populära. Det här är ett annat komplement till kommersen. Här kan man se ut julklappar i lugn och ro. Vi ger tips på www.bibblo.se och på www.barnenspolarbibliotek.se förutom att bibilotekarierna förstås kan ge tips, säger Birgitta Markusson.
- Man kan också ge ett lånekort i julklapp, tipsar Barbro Lundgren.
Regine Nordström påpekar vilken lysande idé julklappslån är för barn som inte brukar ha så stor budget. Likaså idén att ge bort ett bibliotekskort.
- Man kan ge bort en bok och läsa tillsammans eller ge bort ett bibliotekskort och sedan gå på bibliotek tillsammans, säger hon.
Papper och snören
På de flesta bibliotek finns det papper och snören för inslagning också. Biblioteket i Gällivare har slagit in böcker för utlåning. I Boden har biblioteket gjort i ordning julklappspåsar.
- På Hertsöns julmarknad nu på lördag kan man vinna bokpaket, tipsar Katarina Gulliksson.
Genom att gå in på www.bibblo.se eller www.barnenspolarbibliotek.se och ge sitt bästa julklappstips kan man också vinna fina julklappar.
- Till polarbiblioteket har vi fått första tipset från en Amanda. Hon tipsar om ljudboken "Johannas goda idé" som handlar om ett barn med funktionshinder som lever sitt liv ändå, säger Regine Nordström.
Bok och ljudbok
Här exempel på tips från de fyra bibliotekarierna själva:
För trädgårdsintresserade - "Trädgårdsvisioner" av Hannu Sarenström.
För vuxna - boken/ljudboken "Ett annat liv" av PO Enquist.
För kvinnor och gärna för män - boken/ljudboken "Min man David" av Gerda Antti.
För män - Peter Robinsons deckare.
För ungdomar - boken "Hur kär får man bli?"
För barn och vuxna - filmen "Aktiebolaget Häxan Surtant".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om