Lyftet ska föra Luleå till toppen

15 centimeter i taget och en meter i timmen. Sakta stiger Coop Arenas 912 tons tak till väders. Det ska bli 4,5 meter, men Tore Björnström mäter med tumstocken och säger:- Taket borde lyftas tio meter. Då hade det blivit ännu trevligare miljö i hallen.

Här är de 4,5 meters pelarna som ska sättas under taket när det är lyft.

Här är de 4,5 meters pelarna som ska sättas under taket när det är lyft.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-05-04 23:10
Han är en av de 90 byggnadsarbetare som just nu bygger om ishockeyhallen, det omstridda projektet som till och med fått ledamöter av regeringen att reagera.
I den egna fullmäktigeförsamlingen har det kallats för en lyxrenovering och en subventionering av ett elitishockeylag. Det har också hävdats att det är kommunalrättsligt tveksamt att investera kommunala pengar i loger och restaurang till enskild näringsidkare.
Men nu är projektet igång, det som den politiska majoriteten hoppas att inte bara taket ska lyftas på den gamla arenan, det ska bli ett lyft för hela Luleå.
Klart i kväll
Enligt fullmäktigebeslutet får om- och tillbyggnaden av ishallarna kosta 186 miljoner kronor, varav 30 miljoner kronor är avsatt för loger och restauranger. Avtalet säger att Luleå Hockey förbinder sig att svara för drift och underhåll av ishallarna till ett pris av 9,1 miljoner kronor om året.
Det som kostar mest är at lyfta taket på arenan. Det jobbet började på måndagen. 920 ton väger taket, som sakta lyfts av ett stort antal domkrafter, de kraftigaste på 250 ton.
- Vi lyfter 15 centimeter i taget och en meter i timmen. Vid 18-tiden i kväll ska det vara klart och då är taket 4,5 meter högre, säger Ola Uddelind, platschef hos Nåiden.
Vindgräns
Förhållandena var de bästa tänkbara när domkrafterna sattes igång.
- Vi har en vindgräns på 15 meter per sekund. Nu blåser det bara två, sade platschefen nöjt i höjd med taket som redan hunnit 1,6 meter upp i luften.
Det är 40 man som enbart arbetar med taklyftet, tio av dem är taklyftsexperter från Linköping.
Tore Björnström, Gammelstad, är en av de lokala taklyftarna som posterade vid några av domkrafterna. Med tumstocken kontrollerade han att lyften blev rätt, 15 centimeter i taget.
Under takkanten skymtar han arenans inre, resultattavlan som nu står på den isfria rinken tillsammans med björnhuvudet.
- Det blir nog trevligare att få spela med högre i tak. Men taket borde lyftas tio meter, då hade det blivit ännu trevligare i hallen.
Inte så het
Tore Björnström tillhör inte den heta supporterskaran.
- Jo, jag gick på ishockey 1984 när Luleå kvalade till elitserien, men sedan har jag inte varit så intresserad. Nu kanske jag måste gå på någon match och se hur det här blev, säger han om taklyftet.
Den 26 september ska allt vara klart, isen spolad och läktarna fyllda, även logerna som i den politiska debatten kallats för punchverandor. Premiärmotståndare är Södertälje.
- Vi ligger exakt i fas. När taklyftet är klart är den stora delen avklarad, säger Ola Uddelind, fylld av tillförsikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om