2004 började landstinget i Norrbotten sitt arbete för att minska förbrukningen av lustgas och den stora delen i arbetet har varit att stoppa läckage.
- När man byggde sjukhus tidigare drog man ledningar för lustgas kors och tvärs till alla rum. Man tänkte inte på den stora risken för läckage, säger Pär Björkman, tekniskt controller landstinget i Norrbotten.
Bra smärtlindring
En liten del av den lustgas som används i vården i Norrbotten nyttjas i tandvården, det mesta går till förlossningsvården vid Sunderby sjukhus och Gällivare lasarett.
Lustgas är inte giftig och ger inte några biverkningar för den korta tid en kvinna använder den under förlossningen.
Monica Tegner, barnmorska vid Sunderby sjukhus, säger att det är en bra smärtlindring vid förlossningen.
- Det är ett sätt att ta bort smärttoppar vid värkarna och hjälper många kvinnor att bli avslappnade. Kvinnorna styr lustgasen själva och kan reglera hur mycket de vill ha. Metoden verkar snabbt och går sedan snabbt ur kroppen, säger hon.
Det finns inte heller några risker för barnet när mamman använder lustgas. Vid förlossningsavdelningen informerar man kvinnorna om hur de ska andas i masken för att minska risken för att gasen kommer ut i rummet.
Tegner har arbetat på ställen där lustgas använts i trettio år. Hon berättar att man tidigare inte visste att lustgas kunde vara riskabelt för personal som kom i kontakt med gasen ofta.
Skadliga effekter
Nu vet man att den kan vara ett arbetsmiljöproblem. De skadliga effekter som kan uppstå vid långvarig exponering är exempelvis minskad fertilitet och domningar i armar och ben. Landstinget följer rekomendationen att inte låta gravida arbeta med förlossningar vid Sunderby sjukhus och i Gällivare.
Ett kilo lustgas påverkar växthuseffekten lika mycket som 300 kilo koldioxid. Gasen används vid 70 procent av att förlossningar och i snitt går det åt ett kilo av gasen till en förlossning.
För en modern miljöbil krävs en sträcka på 250 mil för att den ska åstadkomma samma miljöpåverkan.
1998 förbrukades tio ton lustgas i Norrbotten nu är siffran 2,4 ton.
- Det mesta har minskats genom att vi stängt av lustgasen där den inte används och minskat läckaget. Tandvården, där gasen använts sporadiskt, får gasen på tub, säger Björkman.
Lustgas - en miljöbov
En förlossning med smärtlindring av lustgas har samma klimatpåverkan som en bilfärd på 250 mil med miljöbil.För tio år sedan läckte hälften av gasen ut och nådde aldrig patienterna.Nu är ledningarna täta och landstinget i Norrbotten har minskat förbrukningen med tre fjärdedelar.
Monica Tegner, barnmorska, förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus visar lustgasmasken som hjälp mången kvinna genom förlossningen. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!