Lust och glädje i fokus för Fryshuset

Hertsöskolan i Luleå har besök från Fryshuset i Stockholm.Robert Gustafsson och Raisa Lång Velaco berättar om en skola som lägger mycket stor vikt vid lust och glädje.

"Vårt projekt Elektra motverkar hedersrelaterade problem. En kvinna blev ju kidnappad i Älvsbyn nyligen", säger  Robert Gustafsson.

"Vårt projekt Elektra motverkar hedersrelaterade problem. En kvinna blev ju kidnappad i Älvsbyn nyligen", säger Robert Gustafsson.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-06-05 06:00

Varje elev har ett passionerat intresse som utgångspunkt.
Eleven Julia Eklund utbrister:
- Jag ska flytta till Stockholm.

Nu kanske inte Julia Eklund, i klass 8 C, behöver flytta till Stockholm. Hertsöskolan ska nämligen ha ett samarbete med Fryshuset och influeras av dess sätt att arbeta.
Lärarna Tommy Wikström och Lotta Johansson var med när Fryshuset besökte Luleå i början av april och bjöd in Robert Gustafsson och Raisa Lång Velaco till sin skola när de i går kom på åter-
besök till Luleå.

Bra förhållningssätt
- Fryshuset har ett bra koncept på hur man jobbar med ungdomar. Det skapar ett bra förhållningssätt och en bra relation samtidigt som kunskapen står i fokus. Det innehåller nolltolerans mot kränkningar och krav på vänlighet och respekt för människor och miljöer, säger Lotta Johansson.
Robert Gustafsson berättar om Fryshusetelevernas passionerade intressen. Det kan vara till exempel basket, teater eller musik.
- Varje elev väljer en passion och får hålla på med den fem timmar per vecka. Det gör att de lyckas bättre med de vanliga skolämnena också, säger Robert Gustafsson.
Alla välkomna
Robert Gustafsson och Raisa Lång Velaco berättar om massor av succéprojekt för ungdomar.
- "Barn till ensamma mammor" är ett som erbjuder utflykter för elever som inte har råd att åka någonstans på sommarlovet. Det kan vara en resa till Kolmården, något att berätta om när skolan börjar igen.
- "Lovely days" innebär sommarkul på Fryshuset. Dit är ni alla välkomna på sommarlovet, säger Raisa Lång Velaco.
Huvudanledningen till Fryshusets besök i Luleå var ett möte med politiker och tjänstemän i Luleå kommun i förhoppning om ett bredare samarbete.
- Det ska vara fruktansvärt kul att lära sig nya saker. Skolan ska inte ta bort lusten att lära, säger Robert Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om