Utsatt igen: "Snart vågar man inte öppna dörren"

Kerstin lurades av telefonbedragare på stora belopp. När en person, som sade sig vara från Brottsoffermyndigheten, ringde upp henne – var de kriminella tillbaka. "Det skakade mig."

Kerstin svindlades på nästan 150 000 kronor. Två och ett halvt år senare var det dags igen.

Kerstin svindlades på nästan 150 000 kronor. Två och ett halvt år senare var det dags igen.

Foto: Montage

Luleå2022-02-03 11:00

Som vi nyligen avslöjade var Kerstin en av ett tiotal personer i Norrbotten som lurats på stora belopp i så kallade vishing-bedrägerier. En brottslighet där gärningsmännen lyckas få sina offer att logga in på sitt bank-id.

Bara för att i nästa ögonblick tömma deras konton.

Kerstin blev bedragen på nästan 150 000 kronor i oktober 2019 efter att hon väckts av att telefonen ringde mitt i natten. Händelsen var ett hårt slag mot hennes ekonomi, men även mot hälsan. 

Det allmänna måendet försämrades dramatiskt och efter en tid konstaterade en läkare att hon hade drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Gärningsmännen hade tydliga kopplingar till det kriminella gänget Shottaz från Järvaområdet i Stockholm. 

En av dem, en 21-årig man som sköts till döds i ett av många gängmord i Stockholm förra sommaren, var under en period bosatt i Luleå och rörde sig då i grovt kriminella kretsar. 20-åringen, som misstänks vara den som höll i pistolen vid det brutala dådet på Notviken, var en av hans vänner. 

Nu tyder det mesta på att bedragare försöker utnyttja de utsatta i en andra våg av samvetslösa bedrägerier.

En man som sade sig vara från Brottsoffermyndigheten ringde upp Kerstin för två veckor sedan och förklarade att hon skulle få utbetalt 16 300 kronor i sveda och värk.

– Han sa till mig att "du har ju varit med om ett så stort och allvarligt brott. Vi sätter in det på ditt eller någon annans konto". 

Det telefonbedragaren inte visste var att offret i det här fallet var informerad. Två dagar innan samtalet hade Kerstins advokat ringt och varnat henne att vara försiktig.

Samtalet avslutades efter att hon begärt att mannen skulle skicka en avi till henne.

Efteråt kom chocken.

– Jag tänkte att herre gud, är man bara utsatt för brott och kriminella. Snart vågar man ju inte öppna dörren när någon ringer på. Det skakade mig faktiskt, säger Kerstin.

Och trots att hon den här gången var varnad, blev telefonsamtalet raka spåret tillbaka i den mardröm hon tagit sig ur. Det insåg hon kort efter att hon polisanmält händelsen.

– Det är klart att det är rubbade mig igen. Jag vet inte om jag någonsin kommer ur den här traumatiska stressituationen, säger Kerstin och tystnar för några ögonblick.

– Visst har de satt spår i mig. Bara av att få det här samtalet blev jag ju skadad av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!