Lurad av Iphones väderapplikation

De som laddat ned en väderapplikation för sin Iphone kan bli lurade.Roger Eliasson, Luleå, begav sig i ilfart till sommarstugan på Granön för att rädda sin flytbrygga när han såg att vattenståndet var en meter över normalt. Men vattenståndet visade sig vara helt normalt.

Roger Eliasson. FOTO: Lennart Jönsson

Roger Eliasson. FOTO: Lennart Jönsson

Foto: Lennart Jönsson

LULEÅ2010-07-29 06:00
Roger Eliasson har kontaktat NSD och påtalat det här problemet. Han hade laddat ned den nya väderapplikationen från den norska väderlekstjänsten Yr.no i sin Iphone-telefon. På onsdagen var vattenståndet 100 cm över normalvattenståndet vid Rödkallen i Luleås ytterskärgård enligt applikationen.
Falskt alarm
- Jag kontrollerade för säkerhets skull detta med Sjöräddningens hemsida som förvånande nog också visade samma information. Jag begav mig lätt skärrad omgående till sommarstugan på Granön för att säkerställa att flytbrygga och båt var tryggt och säkert förankrade. Väl framme möttes jag dock av en idyll med en varm sjöbris där båten lugnt guppade vid den lika lugna flytbryggan. Tillsammans med min stuggranne Sten-Olof försökte vi utröna hur det samtidigt kunde vara plus 100 cm vid Rödkallen. Det visade sig vara falskt alarm. Vattenståndet var helt normalt, plus minus noll, och det var bara att vända om in till Luleå, berättar Roger Eliasson.
Kontaktade sjöräddningen
Han kontaktade Sjöräddningen och fick veta att informationen om vattenståndet i Luleå hämtas från norska väderlekstjänsten Yr.no och att det eventuellt kunde vara så att informationen hade framräknats utifrån beräknad påverkan av ebb och flod, eftersom den norska Atlantkusten påverkas av ebb och flod.
Sten Olsson, upplysningsman för sjöräddningsstationen i Piteå, är förvånad över att uppgifter om vattenståndet på Sjöräddningens hemsida är felaktiga. Han berättar att svenska väderlekstjänsten SMHI har mätstationer för vattenståndet i Kalix (Storön) men inte i Luleå.
- Det är väl därför uppgifterna från Yr.no används för Luleå skärgård. Men de ska naturligtvis vara korrekta, säger han.
Det finns en mätstation för vattenståndet i Luleå, vid bogserbåtspiren intill sjöfartshuset på Strömören. Om man vill få reda på det aktuella vattenståndet i Luleå kan man ringa 0920-25 54 30. En telefonsvarare anger vattenståndet i cm över eller under medelvattenståndet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om