Lunchen är serverad

Elevernas protester gav resultat.I går dukades den "räddade" jullunchen upp på skolorna.- Om inte vi hade reagerat, skulle vi aldrig ha fått någon julmat, säger 11-åriga Julia Landin i klass 5A på Porsöskolan.

Efterlängtad jullunch på Porsöskolan. "Prinskorven och köttbullarna är bäst", säger 11-åriga Julia Landin, 5A, med klasskamraterna Alice Almqvist, Wilma Harila,  och Jessie Andersson, alla 11 år.FOTO: Eva Sjögreen

Efterlängtad jullunch på Porsöskolan. "Prinskorven och köttbullarna är bäst", säger 11-åriga Julia Landin, 5A, med klasskamraterna Alice Almqvist, Wilma Harila, och Jessie Andersson, alla 11 år.FOTO: Eva Sjögreen

Foto: Eva Sjögreen

Luleå2009-12-17 06:00

Det var i oktober som NSD kunde avslöja att Luleås skolor skulle bli utan jullunch i år på grund av budgetbesparingar.
Det fick tjänstemännen och politikerna äta upp.
Starkast protester kom från eleverna i klass 5A på Porsöskolan, som kontaktade NSD för att uttrycka sitt missnöje. Efter en het debatt och medial uppmärksamhet tvingades barn- och utbildningsförvaltningen att ompröva besluten.
"Lyckades skapa opinion"
I går infann sig julefriden åter, med de efterlängtade julborden uppdukade på stans skolor.
- Tack vare Porsöbarnens initiativ blev det en jullunch även i
år. Det viktigaste är att de lyckades skapa en opinion och påverka politikerna, säger Sven-Åke Bruhn, omtyckt kock på Porsöskolan.
Porsöskolans matsal hade dekorerats i julens alla färger, med en pyntad julgran intill skolbespisningens servering.
Låg- och mellanstadieeleverna fick avnjuta julskinkan, köttbullarna, prinskorven, ägghalvorna och Sven-Åke Bruhns egenhändigt gravade lax.
- Det var "femmorna" som fixade jullunchen. Snyggt räddat av dem, säger 12-åringarna Emma
Töyrä och Felicia Larsson i klass 6 A.
- Prinskorven och köttbullarna är bäst. Men Janssons frestelse är inte lika gott, säger 11-åriga Julia Landin som åt sin jullunch tillsammans med klasskamraterna i 5A.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om