Lunch ute för 2500 elever

Lunchserveringen i gymnasiebyn flyttade under torsdagen ut ur matsalarna då elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet tog över.

Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd gymnasiebyn på lunch utomhus under torsdagen.

Elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet bjöd gymnasiebyn på lunch utomhus under torsdagen.

Foto: Filip Öhman

LULEÅ2018-09-06 18:13

Det var som vanligt över 2500 elever som skulle få i sig lunch i Luleå gymnasieby under torsdagen, men istället för att gå till matsalarna så fick eleverna röra sig mot entrén till Kungsfågeln. Där hade elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet riggat upp och förberett dagens lunchservering.

– Vi började redan igår då vi hela dagen höll på med att hacka lök och paprika och sådant. Sen idag fixade vi köttfärsen så det är ju ett projekt att få ihop, det tar sin tid, säger Samuel Svanberg som läser tredje året vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Det är huvudsakligen två klasser, en förstaårsklass och en tredjeårsklass som har haft ansvaret för serveringen och tillagningen av dagens lunch. Det betyder att det är ungefär 30 personer som ansvarat för att ordna lunch åt drygt 2500 andra. Som tur är har de inte behövt göra exakt allting helt själva.

– Köttfärsen fick vi hjälp med av våra kamrater, mattanterna, berättar Sebastian Thorell som står och serverar mat.

Serveringen flyter på smidigt, dagens lunch består av en chilligryta med nachochips och majsbröd, till dessert finns även chokladmousse och mandarinklyftor. Att döma av antalet som snabbt samlats runt serveringen och de tomma pappersbehållarna som kastats i utplacerade soptunnor så är lunchen en succé. Eleverna har också haft tur med vädret, även fast det är lite svalt.

– Jag tycker det är väldigt kul att stå här, men det är lite kallt, säger Sebastian Thorell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om