Lulebos vd sparkas

Anders Sandberg, vd på kommunala bostadsbolaget Lulebo, får sparken.Men nytillträdde ordföranden Emma Engelmark (S) förnekar en personlig konflikt.– Rollfördelningen mellan styrelse och vd har inte fungerat, säger hon.

Olika syn på framtiden uppges vara orsaker till att Anders Sandberg får läma Lulebo.

Olika syn på framtiden uppges vara orsaker till att Anders Sandberg får läma Lulebo.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-02-26 17:39

På fem år ska Lulebo bygga 1 000 nya lägenheter i Luleå och få staden att växa. Då sparkar det kommunala bostadsbolaget sin verkställande direktör, Anders Sandberg. Emma Engelmark (S), styrelseordförande vill inte närmare gå in på anledningen till att styrelsen fattade sitt beslut under måndagens möte.

– Det beror på att vi inte delar en samsyn om bolagets framtid och utveckling, samt att rollfördelningen inte fungerat på ett bra sätt mellan styrelse och ordförande, säger hon.

– Med respekt för de diskussioner som varit vill jag inte gå in på detaljer.

Emma Engelmark tillträdde i oktober på sin post, men hon vill inte gå in på om det föreligger en personlig konflikt mellan henne och Anders Sandberg.

– Det handlar inte om det, det har inget att göra mellan vd och ordförande specifikt, utan det är mellan vd och styrelse, säger hon.

Enligt Emma Engelmark är det ett samlat ställningstagande från styrelsen. Andra styrelseledamöter som NSD varit i kontakt med vill inte kommentera beslutet att sparka Anders Sandberg.

– Jag kan bara säga att jag tycker han gjort ett bra jobb, säger Ingvar Edelswärd (S), ledamot.

Enligt Emma Engelmark behandlades inget annat ärende vid mötet.

Den som nu går in som tillförordnad vd är Gunnar Eikeland, koncernchef i Luleå kommunföretag. Även han är nöjd med det arbete som Anders Sandberg uträttat.

– Det är bara att göra det bästa av situationen och sätta sig in i verksamheten så snabbt som möjligt. Och säkerställa att bolaget har fortsatt positiv uteveckling, säger han.

Lulebo är i expansiv fas. Kommer detta olämpligt?

– Ett sådant här beslut kommer aldrig lämpligt, men visst finns det stora utmaningar, säger Gunnar Eikeland.

Anders Sandberg är den vd inom kommunens bolag som kan lyfta ut störst avgångsvederlag. När han nu sparkas får han 24 månadslöner på 84 000 kronor.

– Det är lite olika avtal. Ursprunget för de här avtalen har skett vid lite olika tider. Generellt har uppsägningslönen när det sker från bolagets sida kortats något. Nu varierar det från sex till 24 månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om