Lulebohärvan klar efter årsskiftet

Härvan där två tidigare anställda på Lulebo misstänks för att ha försnillat tre miljoner kronor dröjer. Polisen tror på ett åtal i början på nästa år.

Tre miljoner kronor vill Lulebo ha av de två misstänkta männen.

Tre miljoner kronor vill Lulebo ha av de två misstänkta männen.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2020-08-26 05:00

Den 16 juni, strax före klockan tre på eftermiddagen, beslutade kammaråklagarna Henrik Wallin och Rickard Finnberg att släppa de två männen som misstänks för att ha lurat Lulebo på mångmiljonbelopp. 

Då hade männen suttit häktade sedan slutet av april i år. En man i 45-årsåldern, som vid den tiden hade en chefstitel på Lulebo, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. En man i 40-årsåldern, som varit anställd på Lulebo, misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utredningen har svällt under tiden, från tre fall till tio och den senaste siffran är 32 fall av grov trolöshet mot huvudman.

Åklagarna gör bedömningen att männen på fri fot inte längre kan förstöra bevis och på det sättet försvåra utredningen.

– Utredningen fortsätter dock med full styrka, sade kammaråklagare Henrik Wallin efter att de misstänkta släpptes.

Åklagarna ville att tingsrätten skulle godkänna ett kvarstadsyrkande på tre miljoner kronor något som både tingsrätt och hovrätt har nobbade. När männen släpptes på fri fot fick åklagarna och polisen plötsligt tillstånd av tingsrätten att frysa tillgångar på just tre miljoner kronor.

Kvarstaden är ett sätt att säkra männens tillgångar så att Lulebo kan få tillbaka delar av de stulna beloppen.

Utredningen fortgår. Enligt kommissarie Patrik Ström, chef för bedrägerigruppen i Norrbotten, har mellan åtta och 15 utredare arbetat med ärendet som i nuläget. Bland annat har man lånat utredare från Västerbotten. Det här är ett så kallat stort ärende med över 2 500 sidor material att bearbeta.

Har utredningen försvårats i och med att männen är försatta på fri fot?

– Nää, det vill jag inte påstå. Vi hann göra mycket under tiden då de båda var frihetsberövade. Vi har också kunnat frysa tillgångar så att ett eventuellt skadestånd kan betalas ut, säger kriminalkommissarie Patrik Ström.

I vilket läge är utredningen just nu?

– Vi fortsätter att gå igenom allt material. Det är en stor mängd på cirka 2 500 sidor. Jag kan inte heller utesluta att vi kommer att tvingas hämta in ytterligare material.

När är utredningen klar så att åklagarna kan väcka åtal mot männen?

– Jag kan inte se att vi hinner klart före nyårsskiftet.

Om männen döms för grov trolöshet mot huvudman är påföljden fängelse i lägst sex månader och som högst sex år.

Båda männen har hela tiden förnekat brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!