Lulebohärvan: "De har tagit onödigt mycket grejer"

Bokförings- och kontoanalyser är färdigställda men fortfarande återstår en rad utredningsåtgärder i Lulebohärvan. Det framkom på onsdagen efter att tid om åtalsväckande och beslut om kvarstad flyttats fram.

Utredningen efter Lulebohärvan ser ut att fortsätta, åtminstone fram till årsskiftet innan ett åtal kan väckas.

Utredningen efter Lulebohärvan ser ut att fortsätta, åtminstone fram till årsskiftet innan ett åtal kan väckas.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2021-09-15 17:33

Beslutet från Luleå tingsrätt medför att tillgångarna för de två huvudmännen i Lulebohärvan och två företagare alltjämt ska vara frysta. Det innebär också den rekordlånga utredningen fortsätter.

Nu har kammaråklagarna Rickard Finnberg och Stina Stener fram till årsskiftet att slutföra arbetet. 

– Utredningen är inte klar och jag har ingen prognos när ett eventuellt åtal kan väckas. Men utredningen går framåt och tempot är högt, sa Rickard Finnberg.

Till sin hjälp har de två åklagarna poliser från Luleå men även experter från andra delar av landet. Personal från Skatteverket är också inkopplad.

Den 46-årige huvudmannen, som jobbat som chef på Lulebo, misstänks för trolöshet mot huvudman vid 32 brottstillfällen. Vid samma antal brottstillfällen misstänks en 43-årig man för medhjälp till samma brott.

I dag är Lulebos anspråk alltjämt är oförändrat. Som vi tidigare har avslöjat rör det sig om belopp på uppemot 20 miljoner kronor.

Det var i april 2019 som sanningen om härvan briserade när Lulebo slog larm. Under våren i år växte utredningen ytterligare när polisen slog till mot en rad adresser och hämtade in företagare i byggbranschen, misstänkta för inblandning.

På onsdagen framkom det också att bokförings- och kontoanalyser är genomförda.

Det som återstår i utredningen, uppger Rickard Finnberg, är IT-analyser av digitala lagringsmedia, slutförhör och sammanställning av utredningen, vid sidan av slutdelgivningar och rådrum.

Kvarstadsbeslutet mot två företagare, som misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, förlängdes också på onsdagen.

Beslutet motiverades av rådmannen Benny Wernqvist på det här sättet:

– Det är så att den här härvan måste utredas för att vi ska se vad som har hänt i toppen. Det har tagit lång tid och jag förstår att det är ingripande, sa Wernqvist.

En av de drabbade företagarna uttryckte besvikelse över beslutet.

– Jag tycker bara att de har tagit onödigt mycket grejer av mig, sa mannen.

Kvarstaden utgörs av frysta bankkonton, egendom och andra värdeföremål som beslagtagits. På det här sättet säkras Lulebos skadeståndskrav och statens yrkande på företagsbot. 

Totalt är nio män misstänkta för inblandning. Misstankarna gäller grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri.

Samtliga förnekar brott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!