Advokatens utspel: "Den effekt det får är förödande"

Det fanns inte någon risk för att tillgångar placerades utan åtkomst för rättsväsendet. Det hävdar Carolina Nilsson, som företräder en misstänkt i Lulebohärvan. "Kan tycka att åklagaren regelmässigt går in med krav om kvarstad."

I ett och ett halvt år har härvan runt Lulebo utretts av polis och åklagare. Nu kommer kritiken.

I ett och ett halvt år har härvan runt Lulebo utretts av polis och åklagare. Nu kommer kritiken.

Foto: Montage

Luleå2021-09-24 06:00

Förra veckan flyttades tid för åtalsväckande i Lulebohärvan fram till årsskiftet, precis som beslutet om kvarstad mot de fyra misstänkta. 

Beslut motiverades med att det fanns en risk för att de misstänkta placerade sina tillgångar, som skulle komma Lulebo till del i en kommande skadeståndsprocess, utan åtkomst för rättsväsendet.

Carolina Nilsson, advokat som försvarar en man i 25-årsåldern som har verkat i byggbranschen, är kritisk till att åklagaren håller fast vid sitt krav på kvarstad, och mot domstolsbesluten.

Det fanns helt enkelt inte någon grund för påstående och beslut, hävdar Nilsson

Hon pekar på att affären slogs upp stort i media och att det fanns indikationer på att den huvudmisstänkta mannen skulle dra in fler i härvan.

– Dessutom agerar Lulebo i det läget som gör att min klient förstår att nu är saker och ting på gång. Att dom tror att han har något med det att göra. Redan innan han är misstänkt för brott.

Hur menar du?

– Lulebo håller inne betalning för utförda jobb. Då förstår min klient att det finns misstankar mot honom, att han kommer granskas. 

Men hur kommer det sig då att två domstolar tar de besluten?

– Dom har gjort sin bedömning. Principiellt kan man väl säga, när det handlar om större belopp, att det finns en naturlig undandraganderisk. Att man vill försöka få undan pengar. Det kan jag hålla med om, principiellt. Men man måste ändå titta på hur det ser ut i det enskilda fallet. 

Carolina Nilsson tycker att man från åklagarens sida regelmässigt går in med kvarstadsyrkanden, utan att titta på specifika omständigheter. 

– Det måste göras någon individuell bedömning, utifrån hur situationen ser ut i det aktuella fallet. Det här har drabbat min klient oerhört hårt, att man tvingar bolaget i konkurs på grund av kvarstaden. Den effekt det får är förödande. Det är ju också så att åklagarens möjlighet att täcka skadeståndet dessutom blir mindre med ett bolag i konkurs.

Rickard Finnberg, en av två åklagare som leder utredningen, kommenterar kritiken kortfattat.

– Domstolen har prövat den här invändningen. Jag har i övrigt inga kommentarer.

Totalt misstänks nio män för inblandning i härvan som har skakat bostadsbolaget Lulebo. Åklagarna tror att uppemot 20 miljoner kronor kan ha svindlats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!