Luleboförsäljning godkänd

Det var delade meningar kring Luleboaffären på socialdemokraternas repmöte ikväll. Men representatskapen valde ändå att godkänna Luleboförsäljningen.

Repslag. Niklas Nordström höll ett föredrag där han förklarade på vilka grunder kommunfullmäktigegruppen hade tagit beslutet.

Repslag. Niklas Nordström höll ett föredrag där han förklarade på vilka grunder kommunfullmäktigegruppen hade tagit beslutet.

Foto: David Carr

Luleå2015-06-08 23:03

I praktiken är beslutet redan taget. Frågan om försäljningen av Lulebobestånd ska upp för omröstning hos politikerna i kommunfullmäktige den 15 juni. Och en majoritet av socialdemokraterna i fullmäktigegruppen är för beslutet – vilket är det som behövs för att beslutet ska klubbas. Däremot finns det skeptiker i partiets representantskap där S-föreningarna ingår. I kväll samlades de för att diskutera frågan om Lulebo.

Repträffen var ett rent informationsmöte som inleddes med att Yvonne Stålnacke gjorde en markering för kommunalrådskollegan Niklas Nordström.

– Jag vill vara väldigt tydlig med er, detta är inte Niklas förslag. Det vill jag att ni förstår. Det här är en fråga som vi diskuterat i vår fullmäktigegruppen. Jag vill inte höra er säga att det är hans förslag. För det säger våra motståndare.

Niklas Nordström gick sedan igenom det underlag som fullmäktigegruppen har byggt sitt beslut på. Han konstaterade att Luleå får toppbetyg när det gäller nöjda medborgare.

– Men vi får ett väldigt underkännande när det gäller bostadsbristen. Att medborgarna säger det måste vi ta på allvar. Vi måste leverera på den punkten. Om vi säger att vi ska bli 10 000 fler kan vi inte bara säga det utan då måste vi bygga 5 000 bostäder.

Enligt Niklas Nordström har inte Lulebo de ekonomiska muskler som krävs för att både renovera, underhålla, sköta driften av de bostäder som finns i dag, och att försäljningen är ett led i att förstärka bolaget. De har också lyckats med att få seriösa intressenter att vända blicken norrut, menar han.

– Yvonne gjorde en markering, jag vill göra en annan. Sluta prata som att det här är något som går fort och något som ska hetsas fram. Vi har gett mycket mer tid jämfört med många andra svåra frågor. Det är viktigt att bilden utåt är att det här är något som inte sker i det fördolda. Vi har varit väldigt demokratiska och transparanta här.

På frågestunden trädde flera som först var skeptiska men som nu har ändrat åsikt.

– Ju mer tankesättet har fått smälta så ser man det positiva och fina i det här upplägget, säger Peter Sköld, från Metalls S-klubb.

Men flera skeptiker intog också talarstolen. S-studentförbund var några av de som är emot utförsäljningen.

– Det är väl inte en vanlig socialdemokratisk politik att bedriva utförsäljningar av den här storleken, säger Fredrik Bruhn, vice ordförande.

Nordström svarade själv på frågan om affären är en högervridning.

– Det är inte så att socialdemokratisk ideologi tar slut om vi ändrar ett ägardirektiv till Lulebo. Det som är vårt uppdrag är att se till att det finns bostäder och att se till att de som förvaltar dem tar hand om medborgarna.

Vid slutet av mötet valde representantskapen att godkänna försäljningen.

– Det som hände var att man accepterade att det här med Lulebo och att fullmäktigegruppen tog det beslutet. Så det var bra. Det var några som hade en annan uppfattning, säger Britt Westerlund, representantskapets ordförande.

david.carr@nsd.se

Jätteaffären i Lulebo

Bakgrund

Förslaget på hur bostadskrisen ska lösas innebär att Lulebo ska inneha mellan 45-55 procent av hyreslägenheterna i Luleå.

Det innebär att cirka 3 000 av bolagets 10 000 lägenheter ska säljas.

Enligt kommunledningen har en försäljning av allmännyttan varit ett krav för att nya aktörer ska etablera sig och bygga i Luleå.

Enligt en prognos beräknas utförsäljningen ge 4,8 miljarder kronor i investeringar:

1,8 miljarder i förvärvet av lägenheter, 2 miljarder i nyproduktion och 1 miljard i ombyggnad/renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!