En stor tvist mellan Lulebo och hyresgästerna är i vardande inför hyresförhandlingarna som inleds i slutet av november.
Luleås kommunala bostadsbolag vill nämligen höja hyran med 1,9 procent för lägenheter och med 1,7 procent för studentbostäder.
Dessutom vill Lulebo att hyran höjs retroaktivt, från den 1 juli 2016.
– Det är vad vi yrkar. Vi får se vart det landar, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, Lulebos verkställande direktör.
Hon menar att hyreshöjningarna motiveras av det stora renoveringsbehovet vad gäller Lulebos bestånd.
– Vi har ett stort eftersatt underhåll, som vi jobbar successivt med för att hinna ikapp. Vi behöver därför höja hyrorna för att klara de mest basala underhållen. Ta Porsön som exempel, där vi har hål i väggarna på vissa fastigheter.
Men borde inte utförsäljningen av Lulebos bestånd ha genererat pengar som kan användas till underhållet?
– Ägardirektivet är tydligt med att vårt överskott främst ska gå till att bygga 1 000 nya lägenheter i Luleå.
Att Lulebo dessutom yrkar på en retroaktiv hyreshöjning från den 1 juli har flera orsaker, enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson.
Bostadsbolaget har tidigare inte kunnat förhandla med Hyresgästföreningen eftersom de inte har haft kontroll över sina ekonomiska prognoser för 2016 och 2017 förrän nu – och största käppen i hjulet var just Lulebo-utförsäljningen.
– Verkställigheten av utförsäljningen har hela tiden skjutits upp. Det som skulle vara klart kvartal 1 blev i själva verket färdigt först den 1-2 september, eftersom vårt nya ägardirektiv blev överprövat (genom Vänsterpartiets överklagan, reds anm), säger Lulebos vd.
Men Roger Enbom, Hyresgästföreningens förhandlare, menar att Lulebos retroaktiva yrkande strider mot spelreglerna.
Han åberopar Hyresförhandlingslagen som stipulerar att ett yrkande om hyreshöjning måste förhandlas inom tre veckor.
– En hyreshöjning från den 1 juli skulle därför ha skett redan i juni. Här kommer de tvärtom med ett yrkande – och vill gå tillbaka fyra månader. Jag har aldrig varit med om det tidigare.
Att hyreshöjningarna krävs på grund av "eftersatt underhåll" ifrågasätts av Roger Enbom, som också riktar kritik mot ägarna, Luleås socialdemokratiskt styrda kommunledning.
– Märkligt att man har sålt ut fastigheter för över tre miljarder kronor – dessutom har 1,9 miljarder kronor i kassan – men att alla pengarna bara ska gå till nyproduktion.
Samtidigt har han viss förståelse för de problem som har drabbat Lulebo, med den fördröjda Lulebo-utförsäljningen.
– Struligt men inga förmildrande omständigheter. Lulebo måste följa reglerna. Och jag tror säkert att vi kommer överens till slut, säger Roger Enbom, Hyresgästföreningen.
Förhandlingarna mellan Lulebo och Hyresgästföreningen inleds den 22-23 november.