Lulebo vill dra tillbaka förtur för separerade

I bostadsbristens Luleå råder uppror i Lulebos lägenhetskö. Anledningen är att Luleåbornas skilsmässor skapar kaos i systemet.Nu vill det kommunala bostadsbolaget slopa förturen för par som separerar.- Friska människor som väljer att gå skilda vägar kan köa som alla andra, säger Malin Lagerwall (S), styrelseordförande.

Enligt Lulebos styrelseordförande Malin Lagerwall (S) går bostadsbolagets nästan alla av bostadsbolagets lägenheter till personer som har förtur på grund av separationer. nu vill hon ändra reglerna.Som exempel finns ett fall på Björkskatan där en person som väntat i 16 år på lägenhet fått fem förturer framför sig.FOTO: Göran Ström

Enligt Lulebos styrelseordförande Malin Lagerwall (S) går bostadsbolagets nästan alla av bostadsbolagets lägenheter till personer som har förtur på grund av separationer. nu vill hon ändra reglerna.Som exempel finns ett fall på Björkskatan där en person som väntat i 16 år på lägenhet fått fem förturer framför sig.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-03-07 05:00

I det kommunala bostadsbolagets riktlinjer finns det förtur i kösystemet till de personer som har medicinska eller sociala skäl att få lägenhet. Eller till par med små barn som separerar.

Under det senaste halvåret har nästan 47 procent av alla lägenheter som blivit lediga hos Lulebo gått till sökande med separationsförtur.

Enligt Lulebo har situationen har på grund av bostadsbristen blivit ohållbar och Lulebo ansöker nu till politikerna om att få ändra reglerna och slopa förturen vid separationer.

- De som står i kö på sin tid får inte lägenheten på grund av förturerna. Därför föreslår vi nu att man ändrar det här, säger Anders Sandberg, vd i bostadsbolaget.

- Om du bor i villa eller bostadsrätt och skiljer dig så har du förtur hos oss. Det finns nästan inte kvar någonstans i landet.

"Det känns inte rimligt"
Anders Sandberg får medhåll av Malin Lagerwall (S), styrelseordförande i Lulebo.

- Vi har en situation i Luleå där vi har för lite lägenheter. Vi har anledning att se över många delar vad vi kan göra för att frigöra fler bostäder. Och tyvärr går nästan alla våra lägenheter till förturer. Det känns inte rimligt att sälja din villa i Antnäs och få förtur till en lägenhet i Luleå, säger hon.

- Friska, pigga och alerta människor som väljer att gå varsin väg kan få ställa sig i kö som alla andra.

Även jämställdhetskommittén i Luleå kommun har ifrågasatt systemet. De menar att systemet även borde gälla så kallade "särkullbarn".

- Om du skiljer dig och har egna barn och flyttar ihop med någon som har skiljt sig och har egna barn och ni sedan i sin tur skiljer er så ska ni också ha förtur.

Lång kötid - till ingen nytta
Som exempel lyfte Anders Sandberg fram en person som väntat på lägenhet på Björkskatan i 16 år och som har fyra separationsförturer framför sig.

- Det här är inget problem om det finns gott om lägenheter. Men eftersom det är ont om lägenheter så slår det som det gör, säger han.

Lulebo vill däremot behålla förturerna av medicinska och sociala skäl.

- Om du får hjärtinfarkt och bor på tredje våningen och inte har någon hiss så kan du få förtur till en lägenhet på bottenplan. Men då blir det ju en ledig på tredje våningen, säger Anders Sandberg.

- Vi vill hellre prioritera medicinska och sociala skäl. Det finns ju prekära separationer, men då får de gå via socialförvaltningen till oss, säger Malin Lagerwall.

En regeländring kommer att hanteras i kommunfullmäktige.

Exempel på Lulebos kösituation:

Edeforsgatan, 2 rum och kök.

1. Separationsförtur

2. Separationsförtur

3. Kötid 000810

4. Kötid 011119

5. Kötid 020719

6. Kötid 021205

7. Kötid 030214

8. Kötid 030327

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om