Lulebo om kritiken: "Inte överraskande"

Anställda flyr det kommunala bostadsföretaget på grund av underbemanning och ökad arbetsbelastning. Nu kräver facket Vision att åtgärder vidtas.

"Inte överraskande". Ovisshet kring fastighetsförsäljningar har påverkat de anställdas arbetsbelastning menar Anna-Stina Nordmark Nilsson.

"Inte överraskande". Ovisshet kring fastighetsförsäljningar har påverkat de anställdas arbetsbelastning menar Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Foto: Göran Ström

Luleå2017-01-17 16:20

Missnöjet hos personalen inom Lulebo har varit starkt ända sedan det nya ägardirektivet, sommaren 2015, när kommunen beslutade sig för att sälja ut 1 600 lägenheter till Rikshem.

I fjol skedde en stor omorganisation när tre områdeskontor slogs ihop till ett och antalet anställda minskade.

Nu anser personalen, genom facket Vision, att arbetsgivaren inte gjorde tillräckliga riskbedömningar inför den nya organisationen.

– Vi har haft det väldigt problematiskt inom Lulebo för vi inte vetat när förändringar ska ske. Vi visste inte månad till månad när vi skulle sälja fastigheter och försvåringar inom försäljningarna har ökat arbetsbelastningen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo.

I en så kallad 6.6-A-anmälan till Arbetsmiljöverket beskriver Vision hur kraven på de anställda, liksom arbetsuppgifterna, har ökat.

Följden har blivit att medarbetare "flyr" bostadsföretaget – utan att vakanser tillsätts.

Arbetsbelastningen beskrivs som "oacceptabelt hög" och riskerar att eskalera ytterligare om inte arbetsgivaren tar situationen på allvar. Medarbetarna ska också uppleva en enorm stress.

De anställda efterlyser ett tydligare ledarskap för att återfå arbetsron. Med stöd av arbetsmiljölagen kräver därför Vision att Lulebo omedelbart upprättar en handlingsplan för att säkerställa grundbemanningen och skapa en rimlig arbetsbelastning för personalen.

– Först om en månad räknar vi med att alla kompetenser är på plats, säger Nordmark Nilsson.

Men i ett svar från arbetsgivarsidan konstateras att övertiden har legat på "en låg nivå" och att även sjukfrånvaron är låg. Två personer har varit långtidssjukskrivna på grund av arbetsrelaterade orsaker men i övrigt anser Lulebo att övriga långtidssjukskrivningar beror på sjukdomar som inte har den bakgrunden.

Som en följd anser inte Lulebo att bemanningen vid bostadsföretaget är för låg, även om det medges att alla nya befattningar ännu inte har tillsatts.

Är du överraskad av kritiken?

– Inte alls. Det här är något som vi diskuterat under hela omställningsprocessen sedan 2015, och vi har hela tiden sagt att vi måste vara uppmärksam på bland annat sjukfrånvaron så att den inte skjuter i höjden, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!