Lulebo i likviditetskris

Överklagan av Rikshemaffären har gjort att Lulebo hamnat i en likviditetskris. Pengarna är snart slut. Nu går kommunen i borgen för ett lån på 170 miljoner kronor.

Ekonomisk kris. Den försenade affären med Rikshem har gjort att Lulebos likviditet försämrats och snart har bostadsbolaget slut på pengar. Nu beviljar kommunen Lulebo möjligheten att låna 170 miljoner kronor för att ta sig ur krisen.

Ekonomisk kris. Den försenade affären med Rikshem har gjort att Lulebos likviditet försämrats och snart har bostadsbolaget slut på pengar. Nu beviljar kommunen Lulebo möjligheten att låna 170 miljoner kronor för att ta sig ur krisen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-11-30 13:33

Fördröjningen av affären mellan Rikshem och det kommunala bostadsbolaget Lulebo kan bli en dyrbar historia. Eftersom Lulebo räknat med att affären skulle gå igenom redan i somras har nu bostadsbolaget hamnat i en akut likviditetskris.

Under måndagen gick Luleå kommun i borgen för ett lån på 170 miljoner kronor till Lulebo.

– De hade tänkt lösa lånen med pengarna de skulle fått från Rikshem i affären. Men nu på grund av överklagan av så måste lånen omsättas på en kortare tid. Tills affären nu äntligen kan slutföras, säger Anders Josefsson (M), gruppledare.

Det är ännu oklart om Lulebo kommer tvingas till att ta lånet.

– Blir affären färdig imorgon (tisdag) som tänkt så behöver de inte lösa ut det. Det här är en gardering, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd.

– Ambitionen har varit att affären ska genomföras den 1 december. Men vi får se vad som är möjligt, det är mycket som ska reda ut först.

Enligt Yvonne Stålnacke kan Vänsterpartiets överklagan av hur affären beviljats av Luleå kommun, som gjort att den dröjt, bli dyr.

– Det är klart att det kan om de räknat med att ha pengarna från Rikshem för att lösa lånen då blir det ju en kostnad, säger hon.

– Det är ju oerhört stora summa så varje ränteöre där kommer göra stor effekt, säger Anders Josefsson.

Projekten som Lulebo behöver låna pengar till är bland annat nya fasader i Marieberg, renoveringar på Stadsön, Mjölkuddens trygghetsboende samt lösen av tomträtter på Porsön.

Lulebo har samtidigt beviljats en checkräkningskredit på 175 miljoner kronor.

Sammanlagt måste Lulebo konvertera lån på 187 miljoner kronor.

Bertil Bartholdsson (V), som tillsammans med gruppledaren Nina Berggård (V), överklagat affären menar att de borde vara så att de sparat pengar åt Lulebo.

– Det här handlar ju om ett halvårs hyresintäkter. Det här borde de istället tjänat på, även om det inte varit syftet med överklagan, säger Bertil Bartholdsson.

– Vi borde tvärtom sparat pengar åt kommunen.

Han och Nina Berggård fick avslag i förvaltningsrätten men nu begärt prövning i Kammarrätten. Kommunledningen har vid förra fullmäktige beslutat att Lulebo får sälja utan att ägardirektiven ändras, detta för att komma runt överklagan.

Rikshemsaffären innebär att Lulebo säljer 1 600 lägenheter till Rikshem för cirka 1,6 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!