De båda parterna kommer vid förhandlingarna att använda sig av en trepartsmodell som tagits fram under förra året.
Modellen har tagits fram av Hyresgästföreningen, Fastighetsförbundet och Sveriges allmännytta. I modellen finns det fem parametrar som parterna ska använda sig av vid de stundande förhandlingarna. De faktorerna är taxa, fastighetsrelaterade kostnadsökningar, räntor bruttonationalprodukten, (BNP) och inflationen för konsumenterna med fast ränta – även kallat KPIF.
– Det är enligt de här förutsättningarna i modellen och enligt matematiken som vi kommit fram till 7,07 procent som vi ska yrka på, säger Mathias Uvemo, chef för affärsutveckling på Lulebo.
Från Hyresgästföreningens sida uppger man att 7,07 procent är bra långt ifrån de faktiska kostnaderna som de anser som en skälig hyreshöjning.
Krister Häggling, förhandlingsstrateg vid Hyresgästföreningen Norrland, menar att nivåerna som de föreslagit under tidigare förhandlingar under året varit runt 1,09 till 2 procent.
– Det är det vi anser behövs för att få en kostnadstäckning. Vi ser inte att det ändrat sig heller. Taxorna har till och med sjunkit, säger han.
En kommentar som Mathias Uvemo vid Lulebo menar är den typen av nivå som är omöjlig att komma fram till.
– Hur man än viktar de här fem faktorerna är det omöjligt komma från till så låga kostnadsökningar. Det enda sättet att nå till den här typen av nivåer är att frångå modellen, säger han.
Det är ett påstående som man från Hyresgästföreningens sida inte håller med om.
– Perioden från 2019-2022 har låga kostnader och det går inte att komma ifrån att de påstådda kostnaderna faller in i modellen. Det går inte att räkna på framtiden så som vår motparter summerat det här, menar Krister Häggling.
Hyresgästföreningen menar att kostnadsökningar inte kan slå igenom i sin helhet på hyrorna först under 2024 och framåt om man korrekt ska följa trepartsmodellen.
Det enda som de båda parterna hittills verkar vara överens om är att det råder olika förutsättningar för hyreshöjningar mellan riket och vilket utfall som det kan ge på lokal nivå i Luleå.
Förhandlingarna om hyreshöjningarna startar i mitten på mars och det är först efter att förhandlingarna avslutats som det finns en klar siffra, för ökningarna, att presentera.