Inför årets val ändrade Socialdemokraterna i Norrboten strategi i landstingsvalet.
Tidigare hade varje valkrets haft sin landstingslista. Nu gjordes, efter ett distriktsbeslut, en gemensam lista för hela Norrbotten.
Resultatet är nu känt: Socialdemokraterna gjorde i det närmaste ett katastrofval i landstinget och tappar sex platser i fullmäktige. Men jättetappet gällde inte Luleå. Där ökade i stället S från 41,76 till 43,0 procent.
Det motsvarar tio mandat i fullmäktige. Men i och med den nya listan får Luleå bara fyra eller fem mandat, beroende på hur personkryssen utfaller.
– Det här är knappast något som luleborna kan vara nöjda över, säger Britt Westerlund, som själv har lång erfarenhet som landstingspolitiker.
Hon säger att det inte fanns någon kritik mot att införa en gemensam valsedel för hela länet. Inte heller mot att länets samtliga 14 kommuner skulle vara representerade bland de 20 första platserna.
– Men sedan har det inte blivit rätt.l Vi är den största valkretsen i länet och vi har flest väljare, då borde det även synas bland kandidaterna. Nu får vi knappt hälften mot vad vi borde haft sett till antal röster.
Är det rimligt?
– Nej, jag tycker inte det.
När Karin Åström, partidistriktets ordförande, får höra om kritiken från Luleå säger hon:
– Det här är en svår diskussion där man kan ha flera olika utgångspunkter. Men sitter du som politiker i landstinget så gör du det för hela Norrbotten. De ska inte spela någon roll var du bor.
Tror du Luleås väljare är missnöjda med att så få S-politiker från Luleå tar plats i fullmäktige?
– Jag tror det finns både ock. En del tycker nog så. För en del har det nog ingen betydelse. Men den här listan är ju behandlad, diskuterad och antagen på kongress.
Britt Westerlund hoppas nu att Luleå ska kompenseras.
– Det är det jag hoppas på. Vi borde få in fler ledamöter i styrelser och andra tunga poster.
Westerlund vill nu se en noggrann valanalys.
– Vi gör ett oerhört stort tapp i Landstinget. Nu måste vi hitta svaret på varför. Är felet i vår politiska organisation? Eller har det varit för bråkigt i olika arbetarekommuner? Även listans utformning borde ingå i analysarbetet.