Luleås stadsfjärd har huvudroll i franskt reseprogram

I februari var ett franskt tv-team på plats i Norrbotten för att göra ett reseprogram. Bland annat filmade teamet när det pimplades efter abborre på stadsfjärden i Luleå.

I februari filmade det franska teamet fisket på stadsfjärden. Dagen till ära var Luleås abborrar på hugget och ett 30-tal firrar fick ofrivilligt en roll i det franska programmet.

I februari filmade det franska teamet fisket på stadsfjärden. Dagen till ära var Luleås abborrar på hugget och ett 30-tal firrar fick ofrivilligt en roll i det franska programmet.

Foto: privat

Luleå2021-03-03 16:32

"Voyages du bout du monde" är ett franskt program som publicerar sina långa reportage på youtube. Vissa av inslagen har över en miljon visningar. Det är inget vanligt reseprogram utan lyfter fram hur människor lever i det område de väljer att besöka.

I februari var de på plats i Norrbotten för att göra ett vinterprogram och bland annat filmade teamet den aktiva fiskekultur som råder i centrala Luleå vintertid med pimplare som drar upp mängder av abborrar. Stadsfjärden är ett erkänt bra abborrvatten, vid säsong erbjuds även bra sikfiske, och det är ingen tillfällighet att det sitter pimplare på isen så fort den lagt sig tills den knappt håller att gå på.

– De ville att jag skulle visa pimpelfisket i Luleå och förklara hur nära det ligger naturen och kulturen att fiska här, säger Tobias Hellman, projektledare vid Sportfiskarna, som var den som skulle guida det franska filmteamet till napp ute på isen.

Att få fisk på beställning är inte lätt men napp blev det. I mängder faktiskt.

– Vi fick rätt mycket, det var helt otroligt. De var på hugget den dagen och vi fick nog en 30 fiskar, säger Tobias Hellman.

Det franska tv-teamet ville gärna att barn skulle vara med för att visa att detta också är en familjeaktivitet och något som vi präglas av tidigt i våra liv.

– De var jättenöjda och tyckte det var helt magiskt. Det var lite kallt men en jättefin dag, säger Tobias Hellman.

Programmets format tillåter att den som är med kan skoja lite och ta ut svängarna på egen hand och alldeles på slutet lämnade fiskeproffset Hellman över pimpelspöt till den förvånade franska programledaren som verkligen var nybörjare inom fiskesporten.

– Jag sa åt honom, "Vet du vad, nu får du testa. Jag är hundra procent säker på att du kommer få en fisk". Han provade och så fick han en, den första fisken i hans liv. Han blev rörd och började nästan gråta. Så emotionellt var det för honom, säger Tobias Hellman och skrattar.

Livet på isen verkar locka och vara en exotisk företeelse för utomsocknes och utlänningar. Vi har tidigare rapporterat om National geograpics inslag från Hindersön där de tog ett grepp om hur isvägarna underhålls och vilken betydelse de har för skärgården.

Enligt planen kommer inslaget från Luleå, tillsammans med andra filmade platser i Norrland, att sändas i juni.

Fiskeexperten Tobias Hellman vet hur abborrar ska krokas och guidade tv-teamet till fiskelycka.
Fiskeexperten Tobias Hellman vet hur abborrar ska krokas och guidade tv-teamet till fiskelycka.
Karta: Södra Hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!