Luleås port till skärgården

Luleå kommuns vision över skärgården bemöts av både ris och ros från ö-borna själva. Planerna om en skärgårdsportal på Södra hamnplan får tummen upp. Medan kopplingen till kustbyarna kritiseras.
Veteranen Herbert "Hubbe" Ökvist menar dessutom att många luleåbor vill bosätta sig på öarna.
- Förutsättningen är fungerande kommunikationer året runt.

"Det här huset skulle kunna bli porten till skärgården. Här kommer båtarna, hit dras folk, det skulle kunna     finnas ett skärgårdsmuseum. Idéerna är många, säger skärgårdsveteranen Hubbe Ökvist.FOTO: Göran Ström

"Det här huset skulle kunna bli porten till skärgården. Här kommer båtarna, hit dras folk, det skulle kunna finnas ett skärgårdsmuseum. Idéerna är många, säger skärgårdsveteranen Hubbe Ökvist.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-02-17 19:08

Ett av Luleå kommuns mål för framtiden är att få fler att bosätta sig i skärgården. I dag finns det 135 bofasta i skärgården, fördelade på 13 olika öar. Och enligt Herbert "Hubbe" Ökvist, ordförande i Luleå skärgårdsförening och själv boende på Långön, skulle de kunna var många fler.

- Frågan har ställts till Luleåborna. Och flera vill bo i skärgården, intresset är stort. Förutsättningen är att det finns fungerande kommunikationer året runt, säger han.

Hubbe Ökvist har precis tagit sig in från ön efter att ha varit insnöad ett par dagar.

- På somrarna är det bra, det ska vi inte gnälla över. På vintern finns i bästa fall plogade vägar, säger han.

Inte tillräckligt
Svårast är det på våren när isen inte håller. Turer finns med helikopter, svävare och isbrytande båt. Men enligt Hubbe Ökvist är det inte tillräckligt för om man jobbar i stan.

Öar där kommunen skulle vilja se fler boende på är framför allt Hindersön, Sandön, Junkön, Långön, Storbrändön samt Kallaxön. Det framgår i det programförslag som Luleå kommun presenterat tidigare i år.

Skärgårdsföreningen ser positivt på Luleå kommuns ambitioner och förslag att utveckla skärgården. Speciellt gillar de förslaget på ett besökscenter i Södra hamn.

- Det ser vi oerhört positivt på. Det här huset skulle kunna bli porten till skärgården. Här kommer båtarna, hit dras folk, det skulle kunna finnas ett skärgårdsmuseum. Idéerna är många, säger han.

- Det skulle kunna bli spektakulärt för folk som kommer utifrån och in till Luleå.

Vill göra nytt försök
Förslaget på ett skärgårdshus har funnits tidigare och finansiering har även sökts från EU. Den gången föll det dock på att driftskostnaderna blev för höga. Skärgårdsföreningen har också tidigare gått ut med att det befintliga hamnmagasinet ska rivas, men där har kommunen sagt nej.

Det skärgårdsfolket är mest kritiska till i kommunens idéprogram är att de buntas ihop med kustbyarna.

- Att Kallax, Måttssund och Ersnäs tillhör skärgården är vi strikt motståndare till. Man har ju ändrat namnet från Luleå sjöstad till kuststad. Det innebär att man kan lägga medel i Ersnäs och kalla det för skärgårdsutveckling. Det är helt galet. Kusten är en sak och skärgården en helt annan, säger Hubbe Ökvist.

Enligt Susanne Sjölund, utredare på fritidsförvaltningen och samordnare av programmet, kommer synpunkterna sammanställas och programmet klubbas i kommunfullmäktige i maj.

- Om det nu inte kommer fram något speciellt som gör att vi måste förlänga processen, säger hon.

Som en början på ett besökscenter i Södra hamn har fritidsförvaltningen sökt pengar för att öppna en turistbyrå till nästa sommar.

Tillgänglighet med små medel
Frågan hur planerna sedan går blir en fråga för det nybildade bolaget Visit Luleå AB som ska utveckla besöksnäringen i Luleå.

När det gäller fler bofasta i skärgården håller hon med om att trafiken bör utvecklas.

- Det måste ske i stort och smått. Till exempel bara en sådan sak att enkelt åka kollektivt med samma biljett på buss som på båt. Det är små saker som gör det mer tillgängligt, säger hon.

Personerna i programgruppen har också föreslagit att det görs en fördjupad översiktsplan över de öar där mer boende planeras.

- Så vi ser var och på vilket sätt det kan ske. Och så att det inte bara blir något vi säger.

Visioner för skärgården

Luleå kommuns skärgårdssatsningar de kommande åtta åren:

4 Bygga ett Visitor centre för Luleå skärgård på Södra hamnplan.

4 Göra entréerna till centrum via Bergnäsbron och Bodenvägen mer välkomnande.

4 Utveckla skärgårdstrafiken.

4 Utveckla kommunikationsmöjligheter vintertid i skärgården för privatpersoner och grupper (till exempel via isvägar, skoterleder etc.) i samverkan med andra.

4 Arbeta för att det blir fler småbåtsplatser nära centrum.

4 Arbeta för 100 % mobiltäckning och utbyggt bredband i skärgården.

4 Arbeta för att fler kan bo på framför allt Hindersön, östra sidan av Sandön, Junkön, Långön, Storbrändön och Kallaxön samt i Kallax.

4 Tydliggöra vilken nivå av service det ska finnas på prioriterade öar, till exempel medskärgårdstrafik, sophantering, räddningstjänst, teknisk försörjning och annan kommunal service.

4 Agera för att bilda fler natur- och kulturreservat för att skydda värdefulla områden i skärgården.

4 Göra tydligt vilka områden som ska bevaras respektive utvecklas för bebyggelse och besöksnäring i lägen nära vatten.

4 Arbeta för att en större besöksanläggning (med minst 100 gästbäddar) kan etablera sig på en plats med fast landförbindelse.

4 Utreda Sandön som ett attraktivt område för permanent- och fritidsboende med mycket goda möjligheter till rekreation. Utredningen ska särskilt titta på en fast förbindelse till fastlandet och områden för ny bebyggelse samt kompletterande anläggning för besöksnäringen.

4 Utreda Hindersön som ett attraktivt område för besökare och boende. Utredningen ska särskilt titta på områden för ny bebyggelse och fler permanent- och fritidsboende.

4 Utreda Junkön som ett attraktivt område för besökare och boende. Utredningen ska särskilt titta på områden för mindre anläggningar för besöksnäringen.

4 Bygga fler kommunala uthyrningsstugor i skärgården.

4 Utveckla naturnära besöksmål som bland annat Småskär, Kluntarna, Brändöskär och Fjuksön.

4 Utveckla besöksmål för mindre sällskap som bland annat Gråsjälören, Sandgrönnorna/Skvalpen och Antnäs-Börstskär.

4 Utveckla Rödkallen som ett besöksmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om