Luleås orörda vildmark

Mitt emellan Luleås största bostadsområden finns en bit orörd vildmark. Där döljs allt från sällsynta orkidéer till unika havsstränder. Och ljusskygga ugglor.Under helgen invigdes vandringsleden genom reservatet Hertsölandet.- Bitvis är det väldig häftig natur, säger biologen och författaren Thomas Öberg.

Foto:

LULEÅ2012-09-16 16:29

Förhoppningen från kommunen är att fler luleåbor ska lockas ut från tätorten till den tätt intill liggande vildmarken genom den 17 kilometer långa vandringsleden som invigdes under lördagen.

Thomas Öberg, biolog och författare som bland annat skrivit boken "Naturguiden till pärlorna i Luleå kommun" menar att området är unikt.

- Det är ett vildmarksområde. Jag har jobbat med naturinformation i Tyresta nationalpark utanför Stockholm, ett urskogsområde. Det här håller lika hög klass och det där nere är nationalpark, säger han.

"Väldigt varierat"
Thomas Öberg har varit med och utformat de informationstavlor som finns utplacerade längs leden.

- Det är ett stort projekt med tanke på storleken på området. Det finns orörda myrar, havsstränder, urskogspartier och sjöar. Det är väldigt varierat och storheten är att det ligger mitt emellan två tätortsområden, Hertsön och Björkskatan, säger han.

Området blev förra året naturreservat och Lenitha Ericson (s), tekniska nämndens ordförande, som invigde leden tror att området är okänt för många luleåbor.

- Det är fantastiskt att vi har vildmark så nära inpå. Vi har nästan kvar bruset från stadens puls här, säger hon.

Nu är det enligt Lenitha Ericson upp till kommunen att informera så att fler blir varse om möjligheten att ta sig ut.

Birgitta Elvingsson och Sara Hansson har många gånger varit ute i området.

- Innan de brände upp stugan här, säger Sara Hansson.

De gillar verkligen Hertsöträsket och tycker att det är ett perfekt rekreationsområde nära deras hem på Mjölkudden och i stan.

- Vi brukar plocka tranbär här, säger Birgitta Elvingsson.

Projektet med att bygga leden har delvis genomförts som arbetsmarknadsprojekt och lett till sysselsättning för mellan 10-20 långtidsarbetslösa.

- Som det ser ut just nu har två personer fått fast jobb med detta projekt. Det tycker jag är ett mervärde för staden, säger Jim Degerman, Skogsstyrelsen.

Fakta Hertsöstigen

Längd: 17 kilometer, varav cirka 1 700 meter spångad stig.

Det finns åtta stycken entréer in till leden och 23 informationstavlor längs den.

Ofta sedda fåglar: Nötskrika, större hackspett, rödhake, trädkrypare, talltita, svartmes.

Ovanligare fåglar: Slaguggla, lappuggla, sparvuggla, pärluggla, tjäder, orre, dalripa, gråspett tretåig hackspett, bändelkorsnäbb, videsparv.

Kostnad: 390 000 kronor i kommunala pengar samt 370 000 kronor från Naturvårdsverket i lokal naturvårdssatsning.Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om