Luleås öar, kobbar och skär
Luleås skärgård är värd en resa.Det tog NSD fasta på. Tack vare flera skärgårdsbåtar har Sveriges nordligaste arkipelag öppnats också för alla som inte har båt.Följ med på en dagstur bland öar, kobbar och skär.
Foto: Göran Ström
Marschfarten är cirka 20 knop.
Skeppare är Lennart Hennix.
NSD fick en heldag ombord på Kungsholm, från Södra hamnen på morgonen ut till Brändöskär där det blev tid för strandhugg eftersom pausen var två timmar.
Kungsholm avgick klockan 9.00 och 16.30 var vi tillbaka i Luleå.
Möjligt vara flexibel
Det går dock att vara flexibel och hoppa av tidigare och bekanta sig med några av öarna mer ordentligt och sedan åka tillbaka på eftermiddagen.
På ett par av öarna finns uthyrningsstugor som är väldigt populära.
Här finns också mycket för den som är intresserad av sol och bad, flora och fauna eller kanske bara en slappardag på soldäck med en god bok som sällskap.
Det är komfortabelt att åka med Kungsholm. Nere i salongen finns servering med paj och smörgåsar, fika och en bar med fullständiga rättigheter.
Både inne och ute
På övre däck går det också att sitta inne, men det finns också ett soldäck.
Varning dock till den med hud som inte har vistats i solen. Efter bara en halvtimme börjar det svida på underarmarna så de som vill sitta ute bör ha med solkräm, mössa och långärmad tröja.
Under färden fick skepparen Lennart Hennix berätta litet om öarna efter traden och ge några tips om vad man kan göra på respektive öar:
Klubbviken:
- Det är jättefint för barnfamiljer. Lugnt och med en fin sandstrand. Om man vill sola och bada är det perfekt, bara 30 minuter från
Luleå och bra förbindelser, Stella Marina har ju gått hit jättelänge. Det är också ett spännanded resmål eftersom all sjöfart går genom leden, det blir många båtar att titta på.
- Sedan äter man mycket gott på Klubbviken. I restaurangen är deras ribs (revbensspjäll, NSD:s anmärkning) jättegoda och de som vill ta med sig egen mat kan göra det.
Junkön:
- En trevlig hamn för fritidsbåtar. Här finns ett galleri där det går att titta på konst, ett säljaktsmuseum och ett med gamla båtmotorer. Det finns grillplatser, stugor och en bastu. Här går det att fika och äta litet lättare på säljaktsmuseet. Sedan finns ju den här väderkvarnen här, ingen vet hur den kom dit. Det är litet mysko och kan skapa fantasier. På Junkön finns det alltid två stugvärdar som hjälper till. Stranden som vetter mot Sandön är jättefin. Den är dessutom väl skyddad från sydvästvindar.
Kluntarna:
- Det här är en jättefin ö och hit kommer det flest turister. Här finns tre övernattningsstugor och dit letar sig många barnfamiljer. Det finns ett naturrum där man kan studera flora och fauna, många labyrinter som är så typiska för vår skärgård och ett gammalt fiskeläge. Här finns också klapperstensfält. Det går fint att vandra, det finns två bastur och det är enkelt för personer med funktionshinder (rullstol) att ta sig fram.
Hindersön:
- Först och främst finns ju Jopikgården och sedan Annas hus som är ett vandrarhem. Jopikgården är gästgiveri, konferens och hotell. Där äter man gott i en trevlig miljö. Det går också att hyra cyklar och utforska ön eftersom Hindersön är en ganska stor ö. Här har det funnits både Post och skola en gång i tiden och det finns fortfarande en mjölkbonde som flera gånger i veckan fraktar sin mjölk till fastlandet. Hindersön är ett bevis på en levande skärgård.
Småskär:
- På Småskär finns många stugor och vikar. Det är ett trevligt ställe att komma ut till. Många av stug-ägarna åker med oss på Kungsholm och här har kommunen en uthyrningsstuga. Här finns ett kapell där det anordnas gudstjänster under sommaren.
Brändöskär:
- Turistmässigt är det kanske den intressantaste ön eftersom den ligger så långt ut. På Brändöskär är man nämligen så utsatt. Om det är lugnt och fint så är det stilla och vackert, men vid dåligt väder känns de mäktiga makterna. Det är ju ett fint gammalt fiskeläge.
Fotnot: Se också Ola Taubes tankar kring Brändöskär på nästa uppslag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!