Norrbottniskt på menyn hos Luleås nyaste restaurang

När coronakrisen är som värst öppnar Solima Larsson sin andra restaurang i Luleå.

Solima Larsson är en optimistisk person som öppnar en restaurang mitt i coronapandemin.

Solima Larsson är en optimistisk person som öppnar en restaurang mitt i coronapandemin.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-02-04 19:30

När coronapandemin rammar hennes restaurang på Kronan och sänker omsättningen med 55 procent. Då startar Solima Larsson sin andra restaurang, men nu mitt i stan. Två dagar fick hon på sig att bestämma sig för om hon skulle anta utmaningen att öppna den nya restaurangen.

– Jag är lite speciell för när jag kommer i ett krisläge så hittar jag på något nytt. Så då startade jag den här restaurangen, säger Solima Larsson, ägare till restaurangerna LV7 Café och restaurang på Kronan och den nyöppnade Paus café.

Restaurangen finns i Nordansmaks gamla lokal. Innan pandemin hade hon lämnat in en affärsplan men när de ringde upp henne och erbjöd henne kontraktet så hade nästan glömt bort det hela.

– Jag har ett Norrbottenskoncept med hemmagjord husmanskost, hembakat bröd, blåbärs- och lingonpaj. Jag kommer från ett annat land men jag älskar husmanskost, säger hon.

Solima Larsson, som kom till Sverige för 21 år sedan, kommer ursprungligen från Filipinerna. Innan hon kom till Sverige arbetade hon åtta år på den franska ambassaden i Singapore. 

– Jag hade ett mycket bra arbete där så jag behövde aldrig flytta till Sverige av ekonomiska skäl. Jag blev kär, säger hon.

Efter sex år i Sverige köpte hon en pizzeria men sålde den efter ett halvt år då hon inte är pizzabagare. Sedan har hon drivit en bufférestaurang i fem år, och även jobbat som frilanskock under många år, så hon har en gedigen erfarenhet från restaurangbranschen.

– Jag hade jobbat som à la carte-kock på Ralph Lundstengården då jag fick veta att restaurangen skulle säljas. Å nej, jag kommer att bli arbetslös tänkte jag. Då bestämde jag mig för att starta restaurangen på Kronan, berättar Solima Larsson.

I mars stängde hon ner restaurangen hon har på Kronan på kvällstid och hade den öppen endast för frukost och luncher.

– Massor av fester, bröllop och pubaftnar har avbokats på grund av pandemin, men också catering har avbokats så det är jättemycket jag har gått back, säger hon.

De enda stödåtgärder hon kunnat använda är nedsättning av hyran i tre månader.

– Det är kämpigt men jag klarar mig. Jag har inte behövt försätta mig i konkurs, säger hon.

Trots de ekonomiska utmaningarna så ser hon ljust på framtiden.

– Jag är en optimistisk person. Jag ser inte problemen utan jag ser lösningarna. Det kommer inte att vara coronapandemi hela livet så när den är över så finns jag här i min nya restaurang, säger Solima Larsson.

Restaurangen är coronamöblerad med avstånd mellan borden.
Restaurangen är coronamöblerad med avstånd mellan borden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!