Luleås nya resecentrum blir kraftigt försenat

Planerna på ett nytt resecentrum i Luleå blir kraftigt fördröjda – med upp till fyra år.Kommunens jätteprojekt sinkas av bland andra Trafikverket.

VAR GOD DRÖJ. Luleås nya resecentrum försenas på grund av oklar finansiering. "Vi hade en ambition om år 2020. Nu pratar snarare år 2023-2024", säger Anna Lindh Wikblad, Luleå kommun.

VAR GOD DRÖJ. Luleås nya resecentrum försenas på grund av oklar finansiering. "Vi hade en ambition om år 2020. Nu pratar snarare år 2023-2024", säger Anna Lindh Wikblad, Luleå kommun.

Foto: Luleå kommun

Luleå2016-10-21 12:13

De grandiosa planerna på ett nytt resecentrum i Luleå beslutades i kommunfullmäktige den 30 mars i fjol.

Läs mer: Så blir Luleås nya resecentrum

Kommunen har därefter, med utgångspunkt i översiktsplanen, inlett ett arbete med att bygga upp ett mer modernt resecentrum för att möta upp den ökade andelen resor med kollektivtrafik.

I visionen finns också en helt ny stadsdel med butiker, torg och en ny stor stationsbyggnad. Dessutom upp till 1 500 nya bostäder i det anslutande östra strandområdet.

Men nu drabbas jätteprojektet av stora fördröjningar.

– Vi hade en ambition om ha väsentliga delar byggda redan till år 2020. Det kommer vi inte klara. Nya tidsplanen är ännu inte satt men vi pratar snarare år 2023-2024, säger Anna Lindh Wikblad, chef för samhällsutvecklingskontoret.

En del i förseningen beror på alla infrastrukturella utmaningar, inte minst vad gäller vatten och avlopp.

Anna Lind Wikblad beskriver också området som "otroligt svårtillgängligt", med tanke på nuvarande trafiklösningar och den gamla bangården.

– Det är förknippat med oerhörda investeringar. Vi måste exempelvis bygga om korsningen vid Lulsundsgatan, dessutom måste vi ha någon form av undergång eller gångpassage under järnvägen.

Jernhusen äger marken där Resecentrum ska byggas och en eventuell utförsäljning skulle kunna bli kostsam för kommunen.

– Vi är i en dialog just nu angående det framtida ägarskapet.

Trafikverket är ytterligare en viktig part och där går förhandlingarna trögt, inte minst med alla frågetecken gällande Norrbotniabanan – den "Botniska korridoren" – och planerna på en helt ny bangård.

– Trafikverket har sin nationella planering att förhålla sig till, så frågan är om de har möjlighet att prioritera våra planer i Luleå. Vi bearbetar dem lokalt och försöker få dem att argumentera för hur viktigt det här är, säger Anna Lindh Wikblad, Luleå kommun.

Den stora fördröjningen för Trafikverkets del beror på hur den nya bangården ska utformas – och vad detta kommer att kosta.

Bland annat måste finansieringen lösas gällande en tvåplanslösning vid Lulsundsgatan, i stället för den nuvarande bomförsedda järnvägskorsningen.

Enligt vad NSD erfar handlar det om investeringar motsvarande uppemot 750 miljoner kronor.

– Vi har inte landat i färdiga förslag men ska presentera ett investeringsunderlag för regeringen i juni 2017, säger Arnold Vonkavaara, Trafikverkets regionchef.

Finansieringen är i sin tur beroende av regeringens proposition gällande infrastrukturen, totalt motsvarande över 600 miljarder kronor.

– Alla projekt prövas utifrån det, det sker landsomfattande. Men i "infraproppen" lyfts underhållet mycket, och en helt ny bangård i Luleå är egentligen en investering utöver det.

Därför är det inte säkert att den nya bangården finns med i Trafikverkets kommande åtgärdsplan.

– I såna fall kan det dröja ytterligare fyra år innan finansieringen är klar, säger Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!