Takten på Luleås snabbast växande stadsdel är högt uppdriven. Det har varit en strid ström av flyttlass sedan den första hyresgästen flyttade in på Kronans vård och omsorgsboende i mars 2021.
Medan vägnät och parkområden tar form är det desto sämre ställt med skyddet i kristid. Här finns två skyddsrum som är kvarlevor från tiden när det utgjorde ett militärt område för Luleå luftvärnsbataljon.
Skyddsrummen är byggda 1945-50. De är 60 respektive 34 kvadratmeter stora.
Trots att det byggs lägenheter som aldrig förr i bostadsområdet innehåller ingen av de nya fastigheterna ett skyddsrum.
Rikard Aspholm, enhetschef för samhällsskydd i Luleå kommun, hänvisar till Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har uppdraget att besluta var det ska byggas skyddsrum, under förutsättning att staten ställer medel till förfogande för detta. Sådana medel har inte funnits på länge.
Har inte kommunen en skyldighet att se till att medborgare är skyddade i krigstid?
– Kommunerna har lite ansvar för att meddela MSB om nybyggnationer i den händelse av att myndigheten bestämt att det ska byggas fler skyddsrum i Luleå. I dag tror jag att MSB saknar medel till nya skyddsrum. Det byggs visserligen i Kiruna, men där handlar det om att ersätta redan befintliga skyddsrum. Kronan i Luleå, Hammarby sjöstad i Stockholm och många andra byggprojekt omfattas inte av detta, svarar Rikard Aspholm.