Stor underhållsskuld för broar och viadukter i Luleå

Resultatet av ännu en kommunal underlåtenhetssynd uppenbaras i en konsultrapport. Luleå kommun har en underhållskuld på minst 150 miljoner kronor.

Malmuddsviadukten, gång- och cykelvägen över bangården. Enligt Swecos bedömning kostar det 9,3 miljoner att åtgärda bristande underhåll av bron.

Malmuddsviadukten, gång- och cykelvägen över bangården. Enligt Swecos bedömning kostar det 9,3 miljoner att åtgärda bristande underhåll av bron.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-04-17 06:00

Rapporten visar att Luleå har en stor underhållskuld för de 121 broar som kommunen äger. Kostnaden för att reparera och åtgärda broarna ligger på 150-175 miljoner kronor under de närmaste tio åren enligt Swecos bedömning.

– Väldigt illavarslande att det inte gjorts tidigare, att vi inte haft koll att det är en så här stor underhållsskuld, säger Ulrika Lundberg (V) som är ordförande för stadsbyggnadsnämnden. 

Rapporten har presenterats för stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott. Sweco har lämnat förslag på en drift- och underhållsplan för broarna. Broarna har kategoriserats i fyra olika grupper utifrån hur akuta behoven av åtgärder är; inom tre månader, inom tre år, inom tio år eller mer än tio år.

– Man får beta av det i små bitar och ta det mest akuta först. Men det var mycket som var mest akut, kommenterar Ulrika Lundberg bedömningen av broarnas status.

– Det är inte så att de riskerar att falla ihop, men ju längre man väntar desto mer kostsamt blir det, säger Ulrika Lundberg. 

undefined
"Väldigt illavarslande att det inte gjorts tidigare, att vi inte haft koll att det är en så här stor underhållsskuld" säger Ulrika Lundberg (V) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Sweco har föreslagit att två större broar och ett paket med nio mindre broar ska åtgärdas varje år, för att man ska komma ikapp med åtgärderna under tioårsperioden.

Sweco föreslår att gång- och cykelbron över Norrforsen i Råneå ska prioriteras samt Malmuddsviadukten i Luleå, gång- och cykelbron som löper över bangården vid Malmudden. 

– Malmuddsviadukten är lite speciell, den är beroende av hur det blir med Norrbotniabanan, säger Ulrika Lundberg. 

Kommunen måste invänta beslutet från Trafikverket vilken sträckning som Norrbotniabanan kommer att ha i Luleå. Det i sin tur kommer att påverka Malmuddsviaduktens utformning.

I paketet med mindre broar som Sweco prioriterar finns flera gång- och cykeltunnlar som går under hårt trafikerade vägar, exempelvis gångtunneln under Svartövägen vid Rödkallens väg på Örnäset och gångtunneln under Svartövägen vid Rundgatan på Skurholmen. I det prioriterade första paketet finns broar byggda på 1970-talet med läckande tätskikt. 

undefined
Gång- och cykeltunnel under Svartövägen vid Rundgatan på Skurholmen. Sweco föreslår att den ska prioriteras och ingå i det första paketet broar som åtgärdas.

Stadsbyggnadsförvaltningen har föreslagit att åtgärder inte ska börja genomföras förrän 2025 och 2026. För 2025 finns 14 miljoner kronor budgeterade och för 2026 46 miljoner kronor. Sweco hade föreslagit att de första broarna ska åtgärdas i år. 

– Vi kommer inte att hinna göra allt på en gång. Vi har efterfrågat en kategorisering av de broar som är mest akuta. I den gruppen får de göra en prioriteringsordning vilka vi behöver börja med, säger Ulrika Lundberg. 

2025 kan det gå ännu mera tung trafik till och från Svartön och Hertsöfältet vilket kommer att påverka både Svartövägen och Hertsövägen. 

– Det är en fråga vi får diskutera i politiken om vi tycker att det borde tidigareläggas. Det är inte bara en fråga om finansiella resurser, man ska även ha personella resurser att göra åtgärder, säger Ulrika Lundberg. 

Vad beror det på att det inte funnits underhållsplaner?

– Både vad gäller fastigheter och gator, på något sätt förutsätter man att det ska finnas underhållsplaner men det har inte gjort det. Vi i politiken borde ha efterfrågat och säkerställt att det finns underhållsplaner för allt vi äger, säger Ulrika Lundberg. 

2018 genomförde KPMG en granskning av kommunens lokalförsörjning, på uppdrag av kommunrevisorerna. Flera brister uppmärksammades i granskningen och det ledde bland annat till att underhållsplaner för kommunens fastigheter togs fram. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!