Blöt start för Konst i det gröna

Inledningen på Konst i det gröna blev minst sagt blöt. Ändå var det många utställare och en del besökare som trotsade det envisa regnet som föll under lördagen.

Emmah Ullberg hade ett partytält som skyddade hennes målningar och smycken från regnet. "Det har varit blött" konstaterade hon.

Emmah Ullberg hade ett partytält som skyddade hennes målningar och smycken från regnet. "Det har varit blött" konstaterade hon.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2023-07-29 18:26

Konstutställningen Konst i det gröna hålls sedan ett antal år på Gültzauudden under en helg.

– Vi brukar ha kö av folk när vi öppnar klockan 8.00. I dag kom inte de första förrän 8.45, berättar Kent Ögren som är ordförande för arrangerande Luleå Konstförening. 

undefined
Flera utställare avstod från att hänga upp sina verk på ställningarna på grund av regnet under lördagen.

Regnet gjorde att många utställare avstod från att hänga upp sina konstverk, då de saknade regnskydd i form av partytält. En del täckte sina konstverk med plast som konstföreningen påpassligt sålde.

undefined
Carl-Erik Grip lättar på plasten som skyddar hans målningar från regnet.

– Det har varit blött, tur att man har tält, konstaterar Emmah Ullberg.

Under hennes tälttak sprakar det av färg, det är målningar, skulpturer och smycken med pärlinfattningar och tvinnade koppartrådar.

– Jag är tycker om att göra saker som är litet pilliga, säger Emmah Ullberg som brukar ställa ut på Konst i det gröna.

undefined
Emmah Ullberg hade ett partytält som skyddade hennes målningar och smycken från regnet. "Det har varit blött" konstaterade hon.

Eva-Marie Wallström har ställt ut på Konst i det gröna minst ett tiotal gånger sedan 1992. 

– Jag hade laddat med mina akvareller, som jag mest målar men när det blev sånt här väder fick jag ta fram akrylmålningar som tål mer väta, säger hon. 

Hon gissar att besökarna är en tiondel mot vad de brukar vara en solig dag. Eva-Marie Wallström berättar att hon målat sedan tioårsåldern, nu är hon pensionär och kan ägna sig åt måleriet på heltid.

– Nu är jag jätteaktiv, mer än jag någonsin har varit, säger Eva-Marie Wallström.

undefined
Eva-Marie Wallström fick tänka om på lördagsmorgonen när det regnade så mycket. Akvarellerna fick stanna hemma, de mer fukttåliga akrylmålningarna fick följa med henne.

Systrarna Úna och Ella Ni Chana ställer ut för första gången. Båda har gått på Sunderby folkhögskola. Úna visar upp verk i olika tekniker; foto och cyanotopi, emalj, keramik, måleri och tuftning. Ella har ett tema - råttor och möss i papier-maché och olika textila tekniker.

– De är inte så omtyckta, fast de är så smarta. Därför har jag gjort mycket råttor, säger Ella Ni Chana.

undefined
Ella Ni Chana ställer ut för första gången på Konst i det gröna. Råttan i olika textila tekniker är hennes verk.

Adam Rynell Åhlen visar upp ett visionärt digitalt måleri. Hans tavlor visar välbekanta vyer av Luleå med stora, svävande rymdskepp i olika modeller.

– Jag kallar det Luleå 2200, det är en slags framtidsvision av Luleå och industrisamhället, berättar Adam Rynell Åhlen.

undefined
Adam Rynell Åhlen har ett eget projekt som han kallar "Luleå 2200", hans målningar är en slags framtidsvision av vad Luleå skulle kunna vara.

Han berättar att tavlorna väcker mycket känslor och tankar hos betraktarna. 

– Det är ju ingen som sett bilderna tidigare. När jag kommer hit har jag fått den riktiga responsen. Alla är jätteintresserade, de kommer med roliga tankar och idéer. En del tycker bilderna är obehagliga, säger Adam Rynell Åhlen.

Hans framtidsvision kan te sig antingen mörk eller ljus, mycket ligger i betraktarens ögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!