Vissa år har Lärarnas riksförbund firat dagen med tårta i skolorna.
Så blev det inte i år.
Rapport i stället för tårta
Kampen för att höja lärarnas löner överskuggar allt och på bordet fanns, i stället för tårta, den färska rapporten om lärarlönerna, "En stor livsuppgift med låg livslön".
- Om vi jämför med riksgenomsnittet så är ingångslönen och slutlönen lägre och lönespridningen sämre i Luleå. Det är svårt att göra lönekarriär här,
säger Carola Kauma.
Det skiljer någon tusenlapp. Är det så mycket?
- Det är generellt väldigt låga löner över hela landet, så det är väldigt taskigt att ligga under de siffrorna. Lönerna i Luleå har systematiskt alltid hållits nere, säger hon.
Gigantisk lärarbrist
Rapporten, som lägligt nog presenteras mitt under brinnande avtalsrörelse där fackförbunden och arbetsgivarna inte kommit fram till något avtal ännu, visar också att:
År 2030 spås lärarbristen vara gigantisk. Med nuvarande utveckling kommer det att saknas 31 300 lärare.
Jämfört med civilekonomer, jurister och ingenjörer halkar lärarna efter i lönespridningen.
Det är färre sökande till lärarutbildningarna.
- År 2000 gick det två klasser som läste till matte/NO-lärare för årskurs 4-9, nu är det inte en enda som läser ämneslärare 7-9. Civilingenjörsprogrammet har däremot fulla kurser, konstaterar Carola Kauma om LTU och fortsätter:
- Har man fallenhet för matematik så väljer man självklart en utbildning där ingångslönen ligger på samma nivå som slutlönen för en lärare.
Flera viktiga krav
Höj lärarlönerna med 10 000 kronor och inför tydliga karriärsteg där ökat ansvar ger mer lön, är några av deras krav.
Lokalt finns ett annat viktigt krav:
- I löneöversynen 2011 blev vi utlovade en flerårig handlingsplan för att höja lönerna i Luleå, som gäller för lärare i grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen. Detta ska verkställas, säger Carola Kauma.