Många förskolelärare och lärare i Luleå kommun är missnöjda med sin arbetssituation, det visar en enkätundersökning från Lärarförbundet i Luleå. Den genomfördes 2019 och enkätsvaren är baserade på 575 medlemmar, varav närmare hälften av dem arbetar i förskolan.
– Den stämmer rätt bra, det där är vad våra medlemmar säger, säger Bo Ericsson, ordförande Lärarförbundet i Luleå.
Hälften av de svarande uppger att de helst vill arbeta på en arbetsplats som inte har fler än 100 barn eller elever. Det är enligt Bo Ericsson är förståeligt.
– Man måste börja med att lyssna på personalen i stället för att börja med att bygga nytt. Det här storskoletänket, det är ju bara politiken som tänker i de banorna.
Över 60 procent av de som svarat på enkäten är inte är nöjda med sin arbetsgivare. Medlemmarna har givit förslag på åtgärder de önskar se för att deras arbetsgivare ska bli mer attraktiva. Majoriteten av kommentarerna handlar främst om höjda löner och att chefer på högre nivå samt politiker ska lyssna på dem som arbetar inom verksamheten: "Högre lön till de som är trogen sin arbetsplats". "Lyssna på professionen – vi som arbetar i verksamheten!".
I enkäten fick medlemmarna även beskriva hur de upplever sin arbetsmiljö och arbetsbelastning. Hela 88 procent anser att arbetsbelastningen är alldeles för hög och flera beskriver den som väldigt stressfylld och krävande.
"Stressig och påfrestande arbetsmiljö med stora barngrupper under hela dagar. För få vuxna med barnen under dagen. För många uppdrag, krav och för mycket administrativt arbete dränerar barngrupperna på vuxna med barnen. Stor otillfredsställelse i min profession.", skriver en förskollärare.
"Arbetsbelastningen är bra men inte arbetsmiljön, ex missnöjda medarbetare. Ledarskapet gör att arbetsplatsen inte utvecklas med tiden. Man vill göra det man alltid har gjort och det vill säga så lite som möjligt. Eleverna är definitivt inte i fokus.", skriver en gymnasielärare.
"För tung, högljudd, stressig, ofta utan rast och vila. Helgerna försvinner från familj och umgänge då arbetet väger över på helgen..." Så skriver en lågstadielärare.
Bo Ericsson säger att Lärarförbundet har varnat för de här bitarna och att allting börjar med bra lärare.
Hur kommer ni gå vidare med resultatet av enkäten?
– Vi kommer diskutera rapporten och sedan hålla fram den i politiken.