Luleås heta bildhistoria

Utställningen "Elden är lös!" visar foton från fyra stora bränder i Luleå under 1900-talet. Det är Luleå kommuns stadsarkiv som ställer ut. - Jag var och tittade på den här branden i Lalanderhuset 1931, säger Olle Hägglund, 85, som varit brandman.

Olle Hägglund, 85, har jobbat som brandman i 39 år och är engagerad i brandkårsveteranerna.

Olle Hägglund, 85, har jobbat som brandman i 39 år och är engagerad i brandkårsveteranerna.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-05-29 06:00
Längs väggarna i Luleå kommuns stadsarkiv hänger foton av bränderna i olika stadier. Det handlar om klädaffären Lalanders i centrala Luleå som brann ner 1931, Centralhotellet, 1936, Konsum 1941 samt Stadshotellet 1959.
Istapparna hänger tätt på huset där Lalanders klädaffär i Luleå låg. Ett resultat av att det var 24 grader kallt den dagen.
- Jag var sex år då. Jag stod där och tittade på. Det var då mitt intresse väcktes, säger Olle Hägglund som sedan var brandman och brandförman mellan 1946 och 1985.
Branden förorsakades av att kvinnorna i ändringsateljén på andra våningen tänkt göra sig fina och hade en rödspritslåga för att värma locktången. Men elden spred sig till en gardin och vidare genom huset.
Brandmän skadades
Olle Hägglund var alltså med den dagen i september 1959 då Stadshotellet brann.
- Det var en långvarig brand. Det brann i två dagar och eftersläckningsarbetet tog lång tid. Flera brandmän blev skadade, bland annat klämde de huvudet när tegelstenar rasade på dem. En del fick rökskador i ögonen. De besökte sjukhuset och kom tillbaka, berättar han.
Folk fick rycka in och bära säckar med sågspån att lägga ut på ekparketten i det som i dag är Festivitetssalen.
- Det lyckades bra och det golvet finns kvar än idag, säger han.
Väldokumenterade bilder
Kommunarkivarien Thomas Åkerlund är den som arrangerat utställningen. Han valde att ta fram bilder på bränder som är väldokumenterade i bild.
- Vi brukar arbeta med teman i utställningarna och när jag såg att det fanns många bilder på bränder gjorde vi den här utställningen, säger han.
Olle Hägglund arbetar även med brandmuseet som ligger i källaren på brandstationen. Där finns bland annat gamla brandbilar.
- Jag har sett till att vi samlat på det mesta. Vi har en uppsjö av grejer, säger han och pekar ut en brandvagn på en av bilderna som nu finns i museet.
Han kan berätta mycket om brandkårens historik om hur det en gång var allmänhetens plikt att rycka ut när rådhus- och kyrkklockorna ringde. Men 1898 bildades en reguljär brandkår.
Förödande stadsbrand
1887 inträffade en förödande stadsbrand där det mesta av Luleå utplånades, från Gulzauudden till kyrkan.
- Det var då man planterade björkar som skulle stoppa bränderna, säger Olle Häggström.
I utställningen ingår 180 bilder som sträcker sig från 1931 till 1959.
Den öppnas på måndag och pågår till
november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!